Info

Werktuigendagen wil bezoekers optimaal informeren via geleide themademonstraties

Tijdens de voorbije edities van de Werktuigendagen konden de bezoekers diverse geleide demo’s bijwonen. Dat blijkt een geslaagde formule. Ook tijdens deze editie worden op die manier enkele interessante thema’s en nieuwe technieken belicht.

Vrije demonstraties

Daarnaast zullen de exposanten ook hun gamma tractoren, aanhangwagens, verreikers… tonen. Achter de standen zullen we dus opnieuw heel wat demonstraties en animo kunnen zien. “Deze demonstraties vullen de firma’s zelf in, maar we vernemen dat deze vrije demo’s met machines specifieker en professioneler zullen gebeuren dan bij voorgaande jaren”, aldus Tom Destoop, coördinator Landbouw.

Opnieuw geleide themademonstraties

De succesformule om vanuit de beursorganisatie enkele actuele thema’s in de kijker te zetten via geleide demonstraties blijft behouden. Destoop: “De demonstraties worden op specifieke plaatsen op het beursterrein gehouden. Daar doen we een line-up van de machines van de deelnemende firma’s. Deze machines blijven er ook ter plaatse staan. De demobegeleiders zorgen er voor een vlot verloop van de demonstratie en externe partners geven mondelinge toelichting.”

Voor deze editie koos de organisatie voor geleide demonstraties over het oppervlakkig inwerken van groenbemesters, over alternatieve onkruidbestrijding en voor demonstraties met tractoren met voorladers.

Oppervlakkig inwerken groenbemester

Het mechanisch vernietigen van groenbemesters is een quick win om minder herbicides in te zetten en om minder afhankelijk te zijn van Roundup. Omdat we de ondergrondse lagen zoveel mogelijk intact willen houden, leggen we de klemtoon op zo oppervlakkig mogelijk werken.”

Deze demonstratie kun je zowel op zaterdag als op zondag om 11.30 uur volgen ter hoogte van het tweede grote kruispunt van de Kattedoornstraat- Stropstraat en Warande.

Alternatieve onkruidbestrijding

De organisatie zet al enkele edities in op het thema ‘alternatieve onkruidbestrijding’. Destoop: “De problematiek rond gewasbescherming blijft razend actueel. Het gebruik van heel wat herbiciden staat onder druk. De zoektocht naar passende alternatieve onkruidbestrijdingssystemen overstijgt al lang de biologische productie. Bovendien blijven de machines in dit segment volop evolueren. Het is voor deze standhouders dan ook moeilijk om te demonstreren zonder begeleiding. Deze demo wordt deskundig begeleid door het Proefcentrum voor de Groenteteelt (PCG) en Inagro.”

Tractoren met voorladers

Tijdens de derde demonstratie worden tractoren met voorladers met elkaar vergeleken. “Aangezien het aanbod aan tractoren enorm is geëvolueerd de laatste decennia, zien we dat sommige types uitermate geschikt zijn voor voorladerwerk”, verklaart Tom Destoop de keuze voor dit thema.

In deze demonstratie – doorlopend te volgen op een perceel halverwege de Kattedoornstraat, achter de stand van het PCLT – zullen de tractoren met voorlader een vast traject afleggen met enkele ‘proeven’.

Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/17577/article/2023-09-15/werktuigendagen-wil-bezoekers-optimaal-informeren-geleide-themademonstraties

Anne Vandenbosch
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend