Voertuigen

Vaders tractorcombinatie perfect in ere hersteld

Freddy Marrant uit Kraainem, nabij Brussel, erfde van zijn ouders een tractor met ploeg en cultivator. De tractor en ploeg ondergingen al een zeer grondige restauratie en schitteren als nooit tevoren. De cultivator komt nog aan bod eens Freddy op pensioen is.

Drie winters werk

Gedurende 2 winters pakte Freddy typische probleempjes aan die zich voordoen bij oude tractoren, zoals olielekken oplossen door nieuwe dichtingen te steken en nieuwe lagers plaatsen. Freddy heeft zijn tractor altijd ‘rijdend’ gehouden omdat hij hem nog nodig had om een klein perceeltje land te onderhouden.

Schitterend resultaat

De motorkap, het dashboard en spatborden, zeg maar al de groen gekleurde delen, werden buitenshuis gezandstraald en gemetalliseerd door een professionele firma. Om de juiste verfkleur te bepalen werd vooraf overleg gepleegd met de verfleverancier. Er is dan ook geen goedkope budgetverf toegepast maar hoogwaardige tweecomponenten lak. Het resultaat is dan ook verbluffend. De motorkap heeft een mooie spiegeling. Even dachten we er een vetplek op te zien, maar het was de weerkaatsing van het hoofd van onze fotograaf die het geheel aan het bewonderen was.

Het rijdend gedeelte van de tractor, waaronder vooras, motorblok, versnellingsbak, achterbrug, hefinrichting… pakte Freddy in zijn eigen garage onder handen.

Hert-ploeg

Nadat de tractor gerestaureerd was, werd de ploeg onder handen genomen. De gebruikelijke onderdelen waren hiervan versleten en zijn opgelast, of er werden vervangstukken gemaakt. Sommige onderdelen werden nog ergens nieuw gevonden. Lagers zijn vervangen, veren gekuist of vernieuwd, scharnierpunten soepel draaiend gemaakt, speling weg gehaald… en uiteraard opnieuw in de verf gezet. Voor de demontage en de restauratie werd de afstelling van de ploeg zo goed mogelijk gemeten, genoteerd en gefotografeerd.

Genieten in de toekomst

Momenteel geniet Freddy echt van vader’s tractor-werktuigcombinatie. Een klein naburig perceeltje wordt hiermee onderhouden én er wordt al eens naar een oldtimertreffen in de buurt gegaan.  Enkele malen per jaar neemt Freddy deel aan een ploegwedstrijd. Ook is het zijn droom om in Oostenrijk de Grossglockner te beklimmen met zijn Fendt én om de Gletscherköning te rijden.

Op het internet en Youtube zijn foto’s en filmpjes te vinden van Freddy zijn tractor, hoe de restauratie is aangepakt en van het ploegen.

Lees het volledige restauratieverhaal via: https://www.landbouwleven.be/8658/article/2020-08-09/vaders-tractorcombinatie-perfect-ere-hersteld

Tim Decoster

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend