Info

Nieuwe Pantera veldspuit bij Amazone

In de aanloop naar de Duitse landbouwbeus Agritechnica presenteerde Amazone aan de Europese vakpers haar productnieuws.

Pantera 7004

Amazone brengt een nieuwe zelfrijdende veldspuit uit, de Pantera 7004. De machine is in alle opzichten net wat ‘meer’ of ‘groter’ dan het vorige bekende topmodel. Het meest opvallend is de grotere tankinhoud en het nieuwe ontwikkelde chassis.

De spuittank heeft een maximaal volume van 7.000 l, nominaal is dit 6.600 l. Het ontwerp van de spuittank is gebaseerd op het beproefde concept van de bekende Pantera. De nieuwe 7004 heeft een eigen leeggewicht van 12 ton en kan voorzien worden van wielen met een maximale buitendiameter van 2,05 m. De gebruikte motor levert 306 pk (225 kW). Met voornoemde kenmerken noemt Amazone dit een krachtige, lichtgewichtspuit. Spuitsnelheden tot 30 km/uur moeten volgens de fabrikant mogelijk zijn.

Nieuw chassis

Opmerkelijk bij de nieuweling is het nieuwe chassis met afzonderlijke wieldraagarmen en hydropneumatische vering. Dit biedt veel rijstabiliteit en -comfort, ook bij hoge snelheden op slechte wegen en een tank die niet helemaal vol is. Standaard is op het chassis een hydraulische spoorbreedteverstelling toegepast van 2 m tot 2,75 m of in optie tot 3 m. De bodemvrijheid bedraagt bij beide uitvoeringen ongeveer 1,30 m.

Bodembesparende functie

Een bijzonder kenmerk is de bodembesparende functie van de asymmetrische spoorbreedte, waarbij bijvoorbeeld de voorwielen op minimale spoorbreedte en de achterwielen op maximale spoorbreedte kunnen worden ingesteld, waardoor er maar één keer over de grond wordt gereden. In tegenstelling tot de hondengang is de machine hierbij altijd recht op de rijrichting uitgelijnd.

Nieuwe cabine

De nieuwe Pantera 7004 heeft een nieuwe cabine, die leverbaar is met de hoogst mogelijke luchtfiltering volgens de categorie V-norm. In de cabine is ook een nieuwe armsteun toegepast met een ergonomisch ontwerp. De AmaDrive-terminal staat in voor de bediening van het voertuig, een Isobus-terminal staat in voor de bediening van de spuittechniek. Alle belangrijke veldspuitfuncties kunnen vrij aan de knoppen van de Isobus-compatibele rijhendel worden toegewezen.

Direct-Inject

Spuitboombreedtes van 24 tot 48 m zijn leverbaar. Nieuw is dat het Direct-Inject-systeem in optie nu verkrijgbaar is op de Pantera 4504 en 7004. Met dit systeem kunnen extra producten, die niet in de spuitoplossing in de grote spuittank zitten, volgens de behoeften van het veld binnen enkele seconden worden toegevoegd.

Lees meer over de nieuwigheden van Amazone via: https://www.landbouwleven.be/17635/article/2023-09-22/talrijke-nieuwigheden-bij-amazone

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend