Info

Wanneer elk grassprietje telt: bandhark versus cirkelhark

Binnen een paar maanden zien we terug bandharken in de velden. Voor Vlaanderen is dit type hooibouwmachines relatief nieuw. Waarom zou je kiezen voor een bandhark, die toch een stuk duurder is dan de cirkelhark?

Bij de aankoop van een hooibouwmachine zijn er tegenwoordig heel wat merken en types op de markt. Welke accenten sluiten het best aan bij de specifieke behoeften van je bedrijfsvoering? PCLT zet alles op een rij na de eerste ervaringen van afgelopen winter in de praktijkhal.

Verschil in werking

Een klassieke cirkelhark heeft tot doel het voer met tanden op te nemen en over de grond te slepen naar een plaats waar het wordt neergelegd om een zwad te maken. Er is geen echt transport van het gras, maar eerder een beweging. Het zwad kan links, rechts of in het midden worden gevormd, maar één machine kan niet alle mogelijkheden bieden.

Het doel van een bandhark is om het gewas op te nemen en te transporteren naar een plaats waar een zwad gevormd kan worden. Er is hier dus sprake van een echte transportfunctie. Afhankelijk van het merk en model kan een bandhark links, rechts, in het midden of zelfs aan 2 kanten tegelijk zwaden. Deze machine is zeer veelzijdig. Hij is speciaal ontwikkeld voor het zwaden van kwetsbaar ruwvoer, waarbij kwaliteit belangrijk is.

Met een bandhark ga je voor capaciteit

De bandhark excelleert vooral op grote velden waar snelheid en precisie cruciaal zijn. Een bandhark raapt het gras bij elkaar met een opraper, zoals een opraapwagen, een hakselaar of een balenpers doet. Achter die opraper komt het gras op transportbanden terecht en wordt die links, rechts of aan beide kanten van de machine afgelegd. Gras opnemen via een pick-up zorgt voor een betere voederkwaliteit dan het verslepen over een grote breedte. Bijkomend heb je ook minder gewasverlies. Met een bandhark kan je een stuk sneller rijden dan met een cirkelhark, soms tot 2 keer sneller, afhankelijk van de omstandigheden.

Bandharken bestaan ook in de font. Hiermee kan je ook perceelshoeken precies uitharken. De draairichting van de band is onmiddellijk te wijzigen, de flexibiliteit is troef. Het rijden met een bandhark vraagt wel wat meer ervaring. Je moet er toeren instellen, de snelheid tussen de pick-up en de zwadband afstellen, keuzes maken in verband met de werkbreedte enzomeer. Er komt net iets meer bij kijken. Mits een goed onderhoud heb je een lange levensduur.

Het gebruik van een cirkelhark is eenvoudig

Een cirkelhark is een stuk lichter en vraagt minder vermogen. De cirkelhark is eenvoudig in gebruik en is dan ook perfect voor complexere terreinen en kleinere velden. De mogelijkheid om het zwad aan te passen aan de verschillende gewasomstandigheden maakt van de cirkelhark een veelzijdige machine. Een cirkelhark is een stuk goedkoper en vraagt wat minder onderhoud. Het aantal tandarmen op de rotor en het aantal dubbele tanden per tandarm staan in directe relatie met de rijsnelheid en het daaraan gekoppelde verlies aan gras.

Lees het volledige artikel op www.landbouwleven.be

Bart Vandaele (PCLT)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend