Info

De Lille licht nieuwigheden bij Merlo toe

De Italiaanse machinefabrikant Merlo, bij ons vooral bekend omwille van zijn ruim aanbod aan verreikers, viert dit jaar zijn 60ste verjaardag. Dat gaat gepaard met de introductie van enkele nieuwigheden die veel potentieel hebben voor ons land.

De noviteiten in het Merlo-gamma verdienen een woordje toelichting. Daarom nodigde invoerder De Lille de vakpers uit op zijn bedrijfszetel in Lendelede.

Nieuwe TurboFarmer 27.6

De nieuwe TurboFarmer 27.6 werd vorig jaar aangekondigd en konden we nu daadwerkelijk in de praktijk zien. Deze noviteit is gebaseerd op zijn ‘Panoramic’-broertje. Dat is een uitvoering die zich eerder leent tot de industrie- en bouwsector, terwijl de TurboFarmer-uitvoering ontworpen is voor landbouwtoepassingen.

Een verschilpunt is de overmaatse bandenmaat die de Turbofarmer standaard meekrijgt. Een gemeenschappelijk punt met de Panoramic-broer is de Kohler-motor, met een vermogen van 75 pk, en de transmissie, met een overmaatse 150 cc hydrostatische motor voor hoge koppel. De TurboFarmer-versie krijgt hier een Eco Power Drive elektronische aansturing mee. Deze is ‘slim’ aangestuurd en bereikt daardoor een nog hogere efficiëntie van de transmissie.

Nog een nieuwigheid is het ASCS- light veiligheidssysteem. Dat is een adaptief stabiliteitscontrolesysteem. Dankzij RFID-technologie herkent de verreiker of een schepbak of palletvork of een ander accessoire (aanbouwdeel) van Merlo wordt aangekoppeld.

TF30.7 en P30.7

Met de nieuwe 30.7-verreiker heeft Merlo opnieuw een model in haar gamma dat maximaal 2 m breed is, wat enorm handig is op menig boerenerf. Ook deze verreiker is er in Panoramic (P)-uitvoering, die zich eerder leent voor bouw- en industrietoepassingen, en in een landbouwversie, de TurboFarmer (TF).

De Panoramic-versie wordt geleverd met een 75 pk sterke Kohler-motor en een tandwielpomp voor de aandrijving van het hydraulisch systeem. De TurboFarmer komt met een krachtigere Deutz-motor met een vermogen van 101 pk en een hydraulische pomp met variabele cilinderinhoud. Deze biedt dan ook load sensing- en flow sharing-technologie.

E-Worker met werkkooi

De e-Worker van Merlo is an sich geen nieuwe machine, maar kreeg een belangrijke nieuwigheid mee. Eind vorig jaar kwam voor deze elektrisch aangedreven verreiker een werkkooi (ook wel manbak of hoogteplatform genaamd) van waaruit je de machine kan besturen. In deze configuratie wordt de klassieke verreiker – een zelfrijdende hoogtewerker dus– elektrisch aangedreven.

De e-Worker is beschikbaar in twee- of vierwielaandrijving. In het eerste geval zijn er 2 elektrische motoren die rechtstreeks op de reductoren van de voorwielen gemonteerd zijn. Bij de vierwielaandrijving komt er een extra motor voor de aandrijving van de achterwielen bij. Het voordeel daarvan is niet alleen dat er aandrijving op alle wielen is, maar dat ook het trekvermogen verhoogt van 2 naar 3 ton.

Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/19197/article/2024-03-26/de-lille-licht-nieuwigheden-bij-merlo-toe

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend