Info

Bemest met een goed afgestelde kunstmeststrooier

Een efficiënte toepassing van meststoffen start al bij de aankoop van kwalitatieve producten. Vervolgens moet een goed afgestelde kunstmeststrooier zorgen voor een correcte verdeling in het veld.

Zelfs de meest innovatieve strooiers op de markt vereisen een juiste instelling. Het PCLT geeft hierbij een overzicht.

Vergeet de instellingen aan de trekker niet

Na de keuze van een kwalitatieve meststof is een goede afstelling van uw kunstmeststrooier en trekker minstens even belangrijk. Wanneer de kunstmeststrooier in geladen toestand aan de trekker hangt, worden het best enkele controles uitgevoerd. Kies voor de juiste banden en bandenspanning. De druk op de achterbanden moet gelijk zijn en de hefstangen moeten even lang zijn, zodat de strooier horizontaal/waterpas achter de trekker hangt. Indien de strooier schuin hangt, zorgt dat voor een afwijking van het strooibeeld.

De hoogte van de strooier wordt gemeten vanaf het gewas in plaats van vanaf de bodem. De juiste hoogte van de kunstmeststrooier wordt beschreven in de strooitabel of in de handleiding van de strooier. Tevens wordt de meting uitgevoerd met een geladen meststofbak op het veld, waarbij de afstand tot de schoepen wordt bepaald.

Instellingen van de kunstmeststrooier van groot belang

Op basis van de aangekochte meststof stel je de strooier in. Iedere meststof heeft immers z’n fysieke eigenschappen. De instellingen doe je via strooitabellen of via de strooiapp. Het gebruik van de strooiapp geeft de meest accurate instelling.

Voor een goed resultaat dient er toch per lot meststof een afdraaiproef ter controle uitgevoerd te worden. Bij moderne strooiers, waarbij de doseeropening elektrisch bediend wordt, berekent de strooicomputer zelf de gewenste doseeropening na het ingeven van de resultaten van de afdraaiproef. Tegenwoordig zijn er al heel wat weegstrooiers op de markt. Ook daar is een afdraaiproef een nuttige basiscontrole.

Strooischijven zorgen voor de juiste verdeling over het veld

Een strooier werkt volgens het principe van dubbele overlapping. De combinatie van de strooier en de gebruikte meststof bepaalt het strooibeeld. De verschillen in kwaliteit van meststoffen leveren verschillende strooibeelden op. Wat het dichtst bij het rijspoor ligt, krijgt de volle dosis. Hoe verder van het rijspoor, hoe kleiner de dosis en hoe meer die gecompenseerd wordt bij de volgende werkgang.

Zoals het strooibeeld dus aangeeft, gaan de korrels dubbel zo ver dan de opgegeven werkbreedte. Vollevelds geeft dit als voordeel dat fouten in rijbreedte wat uitgevlakt worden. Aan de perceelsgrenzen moeten we aanpassingen doen, zodat geen korrels verder gaan dan we willen.

Om te kunnen variëren in strooibreedte op dezelfde strooier zijn er verschillende mogelijkheden. Kom hierover meer te weten door het volledige artikel te lezen op: https://www.landbouwleven.be/19353/article/2024-04-10/bemest-met-kwalitatieve-meststoffen-en-een-goed-afgestelde-kunstmeststrooier

Bart Vandaele (PCLT)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend