Info

Toepassingen voor elektrische onkruidbestrijding breiden steeds verder uit

Dankzij een samenwerking tussen CNH Industrial en Group Verschueren is er nu van Xpower een elektrische onkruidbestrijdingsmachine gekomen voor een hydraulische (maai)arm, de XPA.

Net zoals met voorgaande uitvoeringen voor in de tractorhef, is het met de nieuwste versie op een hydraulische arm mogelijk om op een milieuvriendelijke manier aan onkruidbestrijding te doen.

Marktvraag

De XPU-uitvoering die doorgaans aan een smalspoortractor gekoppeld wordt om bij steden en gemeenten onkruid te gaan bestrijden is in de praktijk goed ontvangen. Hij wordt veelvuldig gebruikt om moeilijke onkruiden zoals Japanse Duizendknoop te bestrijden.

Gebruikers lieten snel de wens vallen richting fabrikant voor een machine gemonteerd op een hydraulische maaiarm. Dit biedt extra mogelijkheden, zeker om onkruiden op moeilijk bereikbare plaatsen te bestrijden zoals taluds en slootkanten.

Andere toepassingsvormen uitwerken

In 2022 zag de XPA-uitvoering in samenwerking met Group Verschueren het levenslicht. Heel recent bekwamen zij een CE-keuring voor de machine. De gehele combinatie bestaande uit tractor, hydraulische maaiarm, generator en applicator bekwam een CE certificaat. Dit is de reden waarom AgXtend exclusief met Group Verschueren samenwerkt voor de vermarkting van de XPA.

MVA 700 & 800

Voor de Xpower XPA werkte Group Verschueren een maai-arm met achteraanbouw uit. Deze is gemonteerd achter de tractorcabine, boven de hefinrichting en kan zowel links als rechts van de tractor werken. Heel handig om op wegen steeds met het verkeer mee te rijden.

Werkingsprincipe

Bij alle XPower modellen is het werkingsprincipe berust op een tractor die in zijn hefinrichting een generator aandrijft. Deze wekt 220 V laagspanning op die door hoogspanningstransformatoren wordt omgezet richting 8.000 Volt. Via de ‘voedingseenheid’ in de hefinrichting vertrekt er door middel van elektrische leidingen een gecontroleerde dosis elektriciteit (8.000 Volt) richting een applicator (toepassingswerktuig).

Bij de XPA-uitvoering, waarrond dit artikel draait, is dit een applicator op het einde van een hydraulische armmaaier. In plaats van een klepelmaaier of ander werktuig, zit hier dus een applicator gemonteerd.

Applicator

Deze bevat 3 rijen met glijsloffen of lamellen die op het bodemoppervlakte voort glijden en de elektrische stroom aan de planten waarmee ze in contact komen afgeven. De middenste rij is negatief geladen, de voor en achterste rij is positief geladen. Hierdoor wordt een plant op heel korte tijd tweemaal dodelijk geëlektrocuteerd door het sluiten van de stroomkring. Bij contact met de applicator wordt het chlorofyl van de plant direct beschadigd en sterven plantencellen af en stopt de sapstroom. Uitdroging en verwelking van het onkruid is het verdere gevolg.

Net zoals totaalherbiciden werken de XPower machines systemisch tot in de wortel van de plant. Onkruidbranders, -stomers, laser of heet water technieken hebben deze werking niet.

Lees het volledige verhaal via: www.landbouwleven.be

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend