Info

Markttendensen bij tuinbouwmateriaal toegelicht

Fedagrim, de federatie van toeleveranciers voor landbouw en groenvoorziening, gaf ons toelichting bij de markttendensen die zich in ons land bij de verkoop van tuinbouwmachines afspelen. De coördinator van de federatiewerking, Hans Verstreken, overliep de situatie in de groenvoorziening met het materiaal voor tuin en groene zones.

Accumaaiers rukken op

Als wij kijken naar de verkoopcijfers dan zien we dat de grasmaaiers een stijging van ruim 10.000 stuks kenden van 2020 naar 2021. Toen werden er net geen 87.709 maaiers verkocht. De cijfers van vorig jaar liggen maar op een licht verhoogd aantal.

De grootste groep verkochte maaiers – net geen 30.000 stuks vorig jaar – is uitgerust met een verbrandingsmotor (benzine). Accu aangedreven gazonmaaiers komen opzetten en vergroten jaar na jaar hun marktaandeel. Fedagrim maakt in zijn statistieken een onderscheid in zelftrekkende en duwmodellen bij de elektrisch aangedreven grasmaaiers. Opmerkelijk is het verschil tussen beide: vorig jaar 17.046 stuks accumaaiers die we nog zelf moeten duwen, tegenover 4.172 accumaaiers die zelftrekkend zijn.

Robotmaaiers bekampen zitmaaiers

De robotmaaiers vormen een andere grote groep in de verkoopcijfers: 24.278 stuks in 2022. Dat aantal ligt wel lager dan in 2021. Treedt verzadiging van de markt op of ligt het aan leveringsproblemen?

Tot 2021 was er een jaarlijkse stijging in de verkoop van robotmaaiers. Ter info, in 2016 werden er nog ‘maar’ 15.571 robotmaaiers verkocht. Vermoedelijk ligt het succes van de robotmaaier aan het afnemende aantal verkochte zitmaaiers. Tot voorheen was dit een zeer comfortabele manier om je gras te onderhouden. Maar dat lijkt meer en meer te worden ingenomen door een robotmaaier.

Doorbraak accutechnologie bij bosmaaiers

De verkoop van bosmaaiers ging vorig jaar door het dak, met een toename van 11.269 stuks tot een totaal van 39.426. Dit feit valt volledig te verklaren door de explosieve groei van accu aangedreven bosmaaiers. Op een jaar tijd namen deze toe met 15.335 stuks. Het is vooral bij de machines met een lager vermogen dat wordt overgeschakeld op batterijtechnologie.

Sommige marktsegmenten nemen af

Inzake bladblazers zien we vanaf 2020 een gestage afname van de markt. Dat geldt voor iedere categorie: accu aangedreven, met elektrisch snoer en met benzinemotor. Deze laatste categorie daalt wel het minst. Als verklaring voor deze trend haalt Verstreken een maatschappelijke tendens aan, namelijk deze om bladeren meer te laten liggen in plaats van ze op te ruimen.

Lees het volledige verhaal op www.landbouwleven.be

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend