Info

Mecanic Show 2023: een mix van technologische innovaties

Voor mechanisatieliefhebbers is de Mecanic Show van Libramont steeds een niet te missen evenement. Dit jaar worden opnieuw de laatste innovaties inzake landbouwmachines onder de aandacht gebracht. Voor deze editie werden 19 verschillende machines geselecteerd.

Vier herhalingen!

De Mecanic Show gaat door tijdens iedere beursdag en vindt plaats in de Grote Ring, het centrale hart van het beursterrein. Het spektakel start op vrijdag, zaterdag en zondag om 13.30 uur. Op maandag is dit om 11.45 uur, dan worden ook de diploma’s uitgereikt aan de vertegenwoordigers van de geselecteerde machines. Bij deze gelegenheid zal ook een eerbetoon worden gebracht aan de heer Otto Oestges, oprichter van de Mecanic Show, die in november jongstleden overleed.

De geselecteerde machines staan gedurende de beurs gestationeerd naast de Grote Ring.

Tractoren en robot

Deutz-Fahr 6150.4 RV Shift is de eerste geselecteerde voor de Mecanic Show van 2023. Deze tractor heeft een nieuwe hybride transmissie, de RV Shift, ontwikkeld door de fabrikant zelf. De Full PowerShift-versnellingsbak kenmerkt zich door de afwezigheid van een koppelonderbreking. Daardoor heeft deze transmissie hetzelfde rijgedrag als een continu variabele transmissie (cvt).

Mercedes-Benz Unimog is de tweede geselecteerde machine en toch een ietwat aparte verschijning in de Mecanic Show. Oorspronkelijk werd dit voertuig ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog voor agrarisch gebruik, en hij maakt nu een comeback in onze sector. Hij kan nu weer genieten van een homologatie als landbouwtrekker, met de mogelijkheid om te kiezen voor de Europese goedkeuring T1a voor snelheden tot 40 km/uur of T1b tot 90 km/uur. De Unimog biedt een interessant alternatief voor gebruikers die lange afstanden moeten afleggen. Opgemerkt moet worden dat deze ‘agrarische’ Unimog voor het eerst in België zal worden voorgesteld tijdens de Mecanic Show.

Steyr 6260 Absolut CVT Kommunal en AgXtend XPA Dit is het resultaat van een samenwerking tussen Steyr, AgXtend en Maaiers Verschueren. Het is een Steyr 6260 Absolut CVT Kommunal-trekker met een hydraulische arm, die aan het uiteinde een elektrische onkruidbestrijdingsunit draagt. Deze machine is de eerste van dit type die onkruid bestrijdt op moeilijk bereikbare plaatsen met snelheden tot 5 km/uur. De planten worden tot aan de wortel vernietigd dankzij een elektrische stroom van 8.000 V. Deze machine kan worden gebruikt voor het onderhoud van openbare ruimtes, maar draagt ook bij aan de strijd tegen invasieve of schadelijke plantensoorten.

Jo Naïo Technologies Robotica heeft duidelijk zijn intrede gedaan in de landbouwmachinewereld. De autonome elektrische robot ‘Jo’ werd ontwikkeld door Naïo Technologies en legt zich toe op het werken in wijngaarden, plantenkwekerijen en andere gewassen met smalle rijafstand, zowel in openlucht als in plastic tunnels. Deze robot is in staat om zowel in als tussen de rij te werken. Hiermee is Jo een multitaskingrobot met hoge nauwkeurigheid.

Kom meer te weten over alle geselecteerde machines via: https://www.landbouwleven.be/17236/article/2023-07-24/mecanic-show-2023-een-mix-van-technologische-innovaties

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend