Info

Nieuwe Evion maaidorserserie bij Claas

Claas laat deze zomer voor het eerst zijn nieuwe Evion maaidorserserie zien. Momenteel omvat deze instapreeks 3 modellen, telkens met vijfschudders.

De Evion komt als veranging van de Avero en Tucano modellen. Toch mogen we niet zeggen dat de Evion serie de letterlijke opvolger is, daar deze andere technische kenmerken heeft.

Classic of Maxi

De Evion-reeks is er in Classic en Maxi uitvoering en in Trend of Business configuratie. De Classic versie is er echt voor het klassieke droge graan te oogsten. De Maxi versie biedt betere prestaties in dorsmaïs en andere gewassen.

Claas positioneert de Evion ‘instapmodellen’ als geschikte maaidorser voor boeren die zelf hun graan willen oogsten of voor loonwerkers die actief zijn op kleinere percelen.

Modulair principe

De technologie van de Evion is gebaseerd op een modulair principe dat eerder al is toegepast bij de Lexion en Trion maaidorserreeksen. Het laat toe om via een gekend platform meerdere uitvoeringen te bouwen naar gelang de wens van de klant. De Evion 430 en 450 is zo beschikbaar in Classic of Maxi uitvoering, net zoals we dit eerder kenden van de legendarische Dominator maaidorsers van Claas.

De Evion 410, 430 en 450 kunnen allen in Trend of Business configuratie besteld worden om de maaidorser nog verder op de individuele klantwensen te personaliseren.

Dorstechniek

De Evion’s beschikken over 1 dorstrommel met een diameter van 600 mm in een 1,42 m breed invoerhuis en wordt gevolgd door een kleinere afnametrommel die het stro naar de 4,4 m lange stroschudders (5 stuks) brengt. Hiermee is er een dorsoppervlakte van 0,95 m2 en een afscheidingsoppervlakte voor de graankorrels van 6,25 m2. Een hoge dorscapaciteit met excellente graankwaliteit is volgens Claas hiervan het gevolg.

De stroschudders kennen een nieuw ontwerp om de gewasstroom door de dorser luchtiger te maken zodat er meer secundaire graanafscheiding is én dus ook een hogere capaciteit.

Zeeftechniek en meer

Het ontwerp van de graanzeven is gekende techniek van bij de Lexion en Trion. Er is een totale zeefoppervlakte van 4,8 m2 en er is standaard een graanverliesmeetsysteem. De 3 Evion modellen hebben telkens een andere inhoud van de graantank. Dit is respectievelijk 5.600, 6.500 of 8.000 l. De losvijzel heeft een diameter van 33 cm en een debiet van 90 liter per seconde.

De strohakselaar heeft standaard 52 messen, optioneel 72 stuks. De geleidingsplaten voor het gehakselde stro zijn instelbaar om zo de werpbreedte aan te passen aan deze van het graanmaaibord. Dit kan gaan tot 6,8 m of tot de breedte van een zesrijïge maïsplukker.

Dynamic Power

De 3 Evion modellen beschikken allen over een 6,7 l Cummins motor die voldoet aan de Stage V emissiestandaarden. Afhankelijk van het model levert dit zescilinderblok 204, 231 of 258 pk. Dynamic Power management zorgt ervoor dat de motor enkel het vermogen levert dat gevraagd wordt om brandstof te besparen.

Lees meer via: www.landbouwleven.be

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend