Info

Slim kunnen sleutelen, is een echte troef van de richting Landbouwmechanisatie

Pieter Reynebeau (22) en Alexander Hoes (20) gaan binnenkort in een rechte lijn van de schoolbanken naar hun eerste werkgever. Bachelors van de afstudeerrichting Landbouwmechanisatie zijn immers erg gegeerd op de arbeidsmarkt.

Beide zitten in het derde academiejaar van de professionele bachelor Agro- en Biotechnologie, afstudeerrichting Landbouw met keuzetraject Landbouwmechanisatie aan de Thomas More-hogeschool – Campus Geel. Voor allebei was de richting Landbouwmechanisatie een heel bewuste keuze.

Gedreven door landbouwmechanisatie

Pieter woont in Merelbeke. Hij volgde na zijn humaniora een zevende jaar elektromechanica aan het Scheppersinstituut in Wetteren. “Ik ben van jongs af al geïnteresseerd in landbouw. Ik ging altijd helpen op de boerderij van een nonkel. Na mijn zevende jaar wilde ik mij daarom nog verder verdiepen in landbouwmechanisatie. Toen ik de informatie over de richting Landbouwmechanisatie bij Thomas More las, wist ik dat dit iets voor mij was. Hier in Geel kon ik theorie aan praktijk koppelen.” Pieter koos het keuzepakket ‘akkerbouwmachines’, waarin onder meer maaidorsers, aardappel- en suikerbietenmachines belicht worden.

Alexander groeide op in Mortsel. Ook bij hem zit de interesse voor landbouw en mechanisatie er al lang in. “Alhoewel ik geen familie heb in landbouwmiddens, ging ik al op mijn tiende helpen bij boeren in de buurt. Dat was puur uit plezier en interesse! In het middelbaar volgde ik de richting Tuinaanleg en -onderhoud in de Tectura Tuinbouwschool in Melle. Voor mij was dit niet voldoende. Tijdens een scholeninfobeurs in Gent vond ik extra informatie over deze richting Landbouwmechanisatie en ik was verkocht.” Alexander opteerde voor het keuzepakket ‘veehouderijtechnieken’ waarin machines voor de ruwvoederwinning en ook melkmachines aan bod komen.

Website over signalisatie

In het leertraject wordt inderdaad ook aandacht besteed aan vakken zoals bijvoorbeeld regelgeving, management, verkoop en kostenraming en ook aan informatie- en communicatievaardigheden. Voor dat laatste vak werkten Pieter en Alexander samen met Yoeran Vermant en Ruud van Cranenbroek aan een project.

Alexander: “Wij moesten met ons project bepaalde doelgroepen proberen te bereiken. We opteerden voor signalisatie en verlichting van landbouwvoertuigen en kozen voor een informatieve website. Een correcte signalisatie aanbrengen is immers niet altijd evident. Er bestaat nog steeds veel onduidelijkheid over. Daarom gingen we zelfs te raden bij de federale politie om de juiste informatie te kennen.”

Webtool

Om de website te maken gebruikten de studenten een gratis webtool. “We hebben alle informatie die we vonden geverifieerd, gebundeld en met bronvermelding gepubliceerd. Vervolgens was het zaak om de website ruchtbaarheid te geven.

Het project – dat liep tussen september en december – was dus een voltreffer. Er volgt nog een eindverslag met onder meer de resultaten van het bereik van de website. De vraag rest nog wie deze interessante website kan overnemen, nu de huidige regelgeving hieromtrent nog eens werd gebundeld…

Lees het volledige interview via deze link: https://www.landbouwleven.be/13512/article/2022-04-09/slim-kunnen-sleutelen-een-echte-troef-van-de-richting-landbouwmechanisatie

Anne Vandenbosch
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend