Info

Europese tractorverkoop kent nieuw hoogtepunt

Volgens cijfers van de nationale overheden werden in heel Europa in het volledige jaar 2021 bijna 230.000 nieuwe tractoren verkocht. Bij iets minder dan 30% van deze registraties ging dit over tractoren met een vermogen onder de 50 pk (37kW).

De vereniging van Europese landbouwmachineproducenten (CEMA), is van mening dat iets minder dan 180.000 van deze voertuigen effectief landbouwtractoren zijn. De rest bestaat uit een verscheidenheid aan voertuigen die soms worden geclassificeerd als tractoren, waaronder quads, nutstaakvoertuigen (UTV’s), verreikers of andere apparatuur.

+ 17% in 2021

De geregistreerde verkopen van nieuwe landbouwtrekkers voor het volledige jaar 2021 zijn met ongeveer 17% gestegen in vergelijking met 2020. Zelfs als we rekening houden met het feit dat de markt in 2020 werd verstoord door de Covid-19-pandemie, met name in het tweede kwartaal, betekent deze groei een aanzienlijke verbetering in marktomstandigheden.

Gedurende de voorbije 10 jaar is dit het sterkst genoteerde cijfer. De goede resultaten werden behaald ondanks een wijdverbreide verstoring van de wereldwijde productieketens en personeelstekorten als gevolg van hoge Covid-19-besmettingspercentages.

Aanhoudende productievertragingen

Fabrikanten van landbouwmachines benadrukken dat er meer verstoringen zijn gekomen in het goede verloop van hun productie. De laatste maanden is dit zelfs toegenomen. Sinds de zomer van 2021 verslechterde de situatie. In februari 2022 gaven een aanzienlijk aandeel fabrikanten al aan dat ze productieonderbrekingen verwachtten als gevolg van tekorten in de onderdelenvoorziening aan leverancierszijde. Fabrikanten van tractoren en oogstmachines ondervinden de meeste hinder.

Dit standpunt is genoteerd voor de oorlog in Oekraïne losbrak bij een bevraging door CEMA bij haar leden in februari. Vorige maand werd al duidelijk dat de oorlog voor nog meer knelpunten in de bevoorrading zorgt.

Sterke markt

Hoewel de tractormarkt werd afgeremd door de productievertragingen, was de vraag in 2021 constant sterk. Een aantal factoren droegen bij aan het niveau van de vraag. De hoge en stijgende prijzen van landbouwgrondstoffen zijn misschien wel de belangrijkste.

Bij de tractoren lieten alle vermogenscategorieën in 2021 een toegenomen verkoop zien, maar de groei was beperkter bij de krachtigste/grootste tractoren. Eens meer dan 180 pk (132 kW) nam de verkoop met slechts 9% gemiddeld toe. De verhoogde verkoop zat in 2021 duidelijk bij de tractoren met lager vermogen. De sterkste groei was er voor de tractorcategorie met een vermogen tot 30 pk (22 kW). Daarvan zijn er in 2021 zo’n 5.000 stuks meer aan de man gebracht dan het jaar voordien.

Wie meer wil lezen over de Europese tractorverkoop en wie zicht wil krijgen in de verschillen tussen de landen onderling, kan dit via deze link: www.landbouwleven.be/13615/article/2022-04-22/europese-tractorverkoop-kent-nieuw-hoogtepunt

Tim Decoster

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend