Info

Prijsstijgingen en knelpunten in toeleveringsketen doen tractorverkoop dalen

CEMA, de vereniging die Europese landbouwmachinefabrikanten verenigt, bracht in een recent rapport de situatie inzake de Europese tractorenverkoop in de eerste jaarhelft van 2022 uit. De afzet van nieuwe tractoren lag om diverse redenen lager.

Geopolitieke invloed

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, daalde het aantal registraties van nieuwe tractorverkopen met 8,1%. Gedurende de eerste 6 maanden van 2022 werden er iedere maand minder nieuwe tractoren verkocht. In januari bedroeg de daling slechts 2% en in februari 5%. Omwille van de geopolitieke situatie begon dan de verkoop af te nemen, met -7 % in maart, april -12 %, mei -5 % en juni -15 %.

Er moet wel opgemerkt worden dat, ten opzichte van dezelfde maanden in 2021, er toen eigenlijk merkelijk meer tractoren werden verkocht. Een daling dit jaar is dus niet onlogisch. De tractorverkoop in de eerste jaarhelft van 2022 is echter de op één na hoogste van de voorbije 8 jaar.

Aanhoudende productievertragingen

Het aantal verkochte nieuwe tractoren in het eerste semester van 2022 kon hoger gelegen hebben, als er geen continue onderbrekingen waren in de toeleveringsketen van onderdelen. Deze zijn hoofdzakelijk het gevolg van de langetermijnimpact van de Covid-19-pandemie. Helaas zijn deze onderbrekingen in de toeleveringsketen van onderdelen na februari 2022 verergerd door de geopolitieke situatie.

Stijgende grondstofprijzen

Gedurende de laatste maanden bleef de vraag naar tractoren en andere landbouwmachines in Europa robuust overeind. Die vraag wordt gedreven door de hoge prijzen voor landbouwproducten. Landbouwers worden echter ook geconfronteerd met prijsstijgingen voor enkele sleutelelementen, zoals brandstof, kunstmest en diervoeders.

Verschillen in vermogensbereiken

De verkoop van nieuwe landbouwtrekkers van januari tot juni 2022 was vergelijkbaar met of lager dan in dezelfde maanden van 2021 voor het grootste deel van het vermogensbereik, behalve voor de kleinste tractoren (22 kW/30 pk en minder). De grootste daling was er voor de categorie tussen 23kW/31 pk en 96kW/130 pk. Meer dan de helft van de geregistreerde tractoren bevond zich in dit vermogensbereik, maar het aantal registraties daalde tussen 2021 en 2022 met 16%.

Lees meer over de tractorverkoop en de verschillen tussen de Europese landen via: https://www.landbouwleven.be/15520/article/2022-12-15/prijsstijgingen-en-knelpunten-toeleveringsketen-doen-tractorverkoop-dalen

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend