Info, Nieuws

Nieuwe MLT NewAg XL-verreikers bij Manitou

Manitou introduceert 2 nieuwe verreikers: de MLT 841 en MLT 1041. Beide komen uit de NewAG XL-serie, die gekenmerkt wordt door een ruimere cabine en door een andere kleurstelling. Ze tillen 4.100 kg en bereiken een hoogte van respectievelijk 7,60 m en 9,65 m.

Yanmar-motor

Eerste nieuwigheid bij de NewAg XL-verreikers is de Yanmar viercilinder 4,6 l motor die voldoet aan de Stage V-emissienormen. Deze biedt een groter koppel (602 Nm bij 1.500 tpm) en een vermogen van 141 pk.

In optie is er een Ecostop-functie leverbaar. Deze schakelt na 1 tot 30 minuten (instelbaar) de motor uit als de bestuurder zijn cabine heeft verlaten. Dit moet volgens Manitou voor een forse kostenbesparing zorgen en betaalt zichzelf zeer snel terug.

M-shift

Aan de motor zit de M-shift versnellingsbak gekoppeld met koppelomvormer (powershift), 5 versnellingen vooruit en 3 achteruit. Naar wens worden de versnellingen automatisch geschakeld of manueel door de bestuurder door op de joystick een versnelling op of af te schakelen.

Intelligente hydraulica

De nieuwe verreikers beschikken optioneel over intelligente hydraulica zodat bepaalde handelingen kunnen voorgeprogrammeerd worden zoals quicklift, bucket shaker en return to load. Dit zijn allemaal functies die moeten zorgen voor meer comfort en productiviteit.

Regeneratieve hydraulica is tevens toegepast. Zo kan bijvoorbeeld de olie van de hefcilinder van de hefarm gerecupereerd worden in de cilinder, in plaats van alle olie terug te sturen naar de basis.

Vooraan de laadarm kan een HighView camera gemonteerd worden. Deze laat toe om bijvoorbeeld van bovenaf in kipwagens te kijken. De bestuurder ziet het beeld hiervan op zijn Visio-scherm in de cabine.

Platinum afwerking

Er is ook een nieuw uitrustingsniveau, Platinum genaamd, die bovenop de Elite uitvoering komt. Extra toevoegingen zijn hierbij een luchtgeveerde stoel in de cabine, led werklampen op de hefarm, led werkverlichting, HighView camera, comfort stuursysteem CSS, ecostop en een automatisch smeersysteem.

De cabine heeft niet alleen een verlichte instap, ze is opmerkelijk stil (slechts 69 dB) en is bovenal ruimer geworden, zo’n 20 cm langer en 4 cm breder. Hierdoor kan er een luchtgeveerde Grammer-stoel met grotere kussens gebruikt worden. Voor het eerst wordt deze stoel in een verreiker toegepast.

Wie meer wil weten over deze verreikers kan het volledige verhaal lezen via deze link: https://www.landbouwleven.be/9683/article/2020-12-09/nieuwe-mlt-newag-xl-verreikers-bij-manitou

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend