Info, Nieuws

Ropa bouwt nu ook aardappelmuis

In navolging van zijn ‘bietenmuis’ heeft Ropa nu een ‘aardappelmuis’ ontwikkeld volgens hetzelfde principe van zijn Maus 5.

Zetmeelaardappelen

Deze aardappellader helpt de efficiëntie verhogen bij het laden en vervoeren van zetmeelaardappelen. Landbouwers zouden hierdoor meer aardappelen kunnen verbouwen en ze aan de rand van het veld opslaan, zonder dat ze moeten investeren in uitgebreide bewaarinfrastructuur. Positieve resultaten werden ook gezien als consumptieaardappelen werden geladen en direct verwerkt.

Reinigen en verladen

Het concept voor het reinigen en verladen van aardappels is net hetzelfde als bij bieten. De aardappelen worden gerooid en op de kopakker in een hoop bewaard. Net zoals bij suikerbieten kan deze met een geotextiel afgedekt worden. Het voordeel is dat de aanklevende aarde in de hoop wat kan uitdrogen en zich zo bij het verladen makkelijker laat reinigen. Naast grond haalt het reinigingssysteem van Ropa zijn nieuwe ‘Kartoffelmaus 5’ ook stengels en loof uit de aardappelhoop.

Lees het volledige artikel via deze link: https://www.landbouwleven.be/9759/article/2020-12-16/ropa-bouwt-nu-ook-aardappelmuis

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend