Info

Een tractor kantelt in minder dan één seconde!

De tractor is een onbetwistbare bondgenoot, maar ook een bron van gevaar. Het kantelen van een voertuig komt niet veel voor, maar het kan ernstige verwondingen of zelfs de dood van de bestuurder tot gevolg hebben. Nochtans kunnen zulke ongelukken voorkomen worden.

Preventieve en beschermende maatregelen

Tractoren kunnen zijwaarts kantelen of achteroverslaan wanneer zij hun stabiliteit verliezen. Dat gebeurt zeer plotseling en laat de bestuurder te weinig tijd om te reageren en dekking te zoeken. Hij zit dan vast onder het voertuig. Gelukkig zijn er preventieve en beschermende maatregelen die een dergelijk voorval kunnen voorkomen.

Een kwestie van stabiliteit

In tegenstelling tot een auto heeft een tractor een relatief hoog zwaartepunt en een grote bodemvrijheid. De combinatie van deze 2 punten maakt hem minder stabiel dan andere gemotoriseerde voertuigen.

In bepaalde omstandigheden (rijden op een helling, verkeerd gebruik van de voorlader, aandrukken van een kuil…) wordt het zwaartepunt van de tractor zodanig verlegd dat de tractor minder stabiel is waardoor hij zijdelings kantelt of achteroverslaat.

Volgens preventiedienst Prevent Agri kantelt een tractor zeer snel: 0,5 seconde voor zijwaarts kantelen en 0,75 seconde voor het achteroverslaan.

Zijwaarts kantelen

Zijwaarts kantelen wordt over het algemeen veroorzaakt door het effect van een helling. De invloed van de helling is groter naarmate het zwaartepunt van de tractor hoger ligt.

Wanneer de bestuurder draait, wordt de tractor onderworpen aan de middelpuntvliedende kracht. Daardoor wordt het voertuig naar de buitenkant van de bocht getrokken. Op een hellend veld verhoogt bergop draaien het risico op kantelen, omdat het effect van de helling en de middelpuntvliedende kracht wordt versterkt. Bergaf draaien daarentegen gaat het effect van de helling tegen en vermindert het risico op ongevallen.

Wil je weten hoe je zijwaarts kantelen kan voorkomen, lees dan het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/12528/article/2021-12-10/een-tractor-kantelt-minder-dan-een-seconde

Jérémy Vandegoor
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend