Info

Oogsten en grondbewerking bij rijpaden

Het afgelopen najaar organiseerden de Boerderij van de Toekomst en de Nationale Proeftuin Precisielandbouw in Lelystad (NL) een demodag Bodemsparende Mechanisatie. Het ging daarbij om oogst en grondbewerking vanaf rijpaden en om robotisering in de akkerbouw.

Strokenteelt

De BvdT bewerkt in Lelystad 25 ha Het past daarop strokenteelt toe, in stroken van zowel 22 als van 3 m breed. Ze willen met name de duurste inputs, arbeid en grond, zo efficiënt mogelijk inzetten. Dat vraagt om een hoge productiviteit per ha en een hoge capaciteit per uur. Daarbij kiest BvdT voor de teelt in onbereden bedden, vanaf vaste rijpaden, Controlled Traffic Farming (CTF). Ook worden robots ingezet, niet alleen om de capaciteit per uur te verhogen, maar ook om bodemverdichting tegen te gaan.

De inzet van robots is iets waar de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) een rol in speelt.

Precisielandbouw

NPPL wil boeren helpen met het toepassen van precisielandbouw. Het geeft 30 praktijkbedrijven in akkerbouw, veehouderij en de teelt van groenten en fruit begeleiding en hulp bij het toepassen van nieuwe technieken. Het wil daarmee de inzet van deze technieken in de Nederlandse landbouw bevorderen. Op de demonstratie waren 2 robots aan het werk, evenals een aardappelrooier voor CTF en een voorloze strokenploeg voor het bewerken van de smalle bedden.

Robotloonbedrijf

Een Robotti van Doorgrond liet tijdens de demo zien hoe je autonoom een groenbemester kunt zaaien met een cultivator en een opgebouwde APV-zaaimachine. Doorgrond profileert zich als het eerste robotloonbedrijf in Nederland. Het zet hiervoor onder meer een Robotti in. Deze wordt gebouwd door het jonge Deense bedrijf Agrointelli.

Wil je de andere machines ontdekken die werden gedemonstreerd, lees dan het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/12491/article/2021-12-06/oogsten-en-grondbewerking-bij-rijpaden

Arend-Jan Blomsma
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend