Info

De cabine, rolbeugels en gordel beschermen je leven

Hoewel preventie de beste manier is om zijwaarts kantelen en achteroverslaan te voorkomen, mogen beschermingsmaatregelen daar niet los van worden gezien. In dit opzicht vormen de cabine en de rolbeugels de beste bescherming. En als geen van beide aanwezig is, bijvoorbeeld op een oude tractor, zijn er oplossingen.

Cabine of rolbeugels verplicht

Het is verplicht dat elke tractor is uitgerust met een cabine of met rolbeugels die sterk genoeg zijn zodat ze tijdens het ongeval niet breken. Alle op de markt gebrachte voertuigen voldoen aan deze verplichting. De technische details daarvan zijn in de Europese wetgeving vastgelegd.

Geen cabine of rolbeugel… Wat moet ik doen?

Sommige oudere tractoren hebben geen cabine of rolbeugel. Zijn ze daarom afgeschreven? Het Franse instituut ‘Inrae’ heeft de gratis software SécuTrac ontwikkeld om oplossingen voor dit probleem voor te stellen.

In de praktijk is SécuTrac een methode voor het ontwerp en de maatvoering voor een achterste rolbeugel. Deze zorgt voor de nodige bescherming van de bestuurder bij het kantelen. Op basis van informatie en metingen op de uit te rusten tractor, die de gebruiker heeft doorgegeven, genereert de software de plannen van de rolbeugel die moet worden gemaakt en ook de plannen van het bevestigingssysteem van de rolbeugel op de tractor.

Te gebruiken in combinatie met de veiligheidsgordel

De doeltreffendheid van cabines en rolbeugels kan alleen worden gewaarborgd als de bestuurders hun veiligheidsgordels dragen. De veiligheidsgordel houdt hen op hun plaats en voorkomt dat ze uit de beschermende constructie of op het plafond van de cabine vallen, waarschuwt de dienst Prevent Agri.

Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/12529/article/2021-12-10/de-cabine-rolbeugels-en-gordel-beschermen-je-leven

Jérémy Vandegoor
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend