Info

Economisch en ecologisch werken door te frezen

In het vooruitzicht van de Libramont landbouwbeurs en de Demo Forest bosbouwdagen (2+3 augustus) gingen we langs bij een jonge ondernemer actief in de bosbouw, namelijk Sam Butaye, om ons te informeren over zijn (frees)activiteiten.

Freeswerken

Deze dertigjarige uit Wezemaal (Rotselaar) zet het werk verder, waar vader mee begonnen was, namelijk diverse freeswerken. Hierdoor wordt afval op een economisch en ecologische manier verwerkt en zijn terreinen snel (land) -bouwklaar.

Butaye

Na eerder als zelfstandige in bijberoep actief te zijn, ging vader Lode Butaye in 2008 voltijds als zelfstandige aan de slag met een tractor en dumper. Een jaar later werd ook een occassie Bugnot bosfrees in gebruik genomen. Toen zoon Sam de Pibo landbouwschool verlaten had, kwam hij in loondienst in de zaak. Voor hem stond er tevens een tractor met gronddumper klaar in 2010. De firmanaam Butalo en zoon verwijst naar de stichter: Lode Butaye en zoon Sam.

Tegenslagen

Vader en zoon kregen ondertussen enkele tegenslagen te verwerken: een brand die de tractor voor de bosfrees deed sneuvelen, 2 ongevallen door een fabrieksfout in een dumper, een kapotte Vario versnellingsbak en een hersenbloeding voor vader Lode. Sam zette door, werkte ondertussen als vrachtwagenchauffeur voor andere firma’s en blies een dikke 2 jaar geleden het freeswerk nieuw leven in. De frees stond er toch nog, deze was niet gesneuveld in de brand. Die zet pakte goed uit.

Bosfrees

Alles begon met de bosfrees, maar ondertussen is er een dieptefrees, stronkenfrees en stenenfrees bij gekomen. Het één brengt het andere mee. “De frees die ik had, kon zowel hout als een beetje stenen verwerken. Ik had voor dit laatste ook wat reclame gemaakt. Dat bracht op, waardoor de aanschaf van een specifieke stenenfrees zich opdrong. Ondertussen ondervond ik dat je een bovengrondse frees nodig hebt om houtopslag en afval te verwerken én een ander type frees nodig hebt om in de grond te werken”, aldus Sam Butaye.

Leergeld

Na leergeld betaald te hebben, kwam er voor beide doelen een specifieke frees. “Ik leer nog alle dagen bij in het freeswerk. Boomstronken die frees je best bovengronds weg met een specifieke stronkenfrees. Deze frees heeft ook minder vermogen nodig, waardoor een ‘lichtere’ tractor nodig was en deze ook het machinepark kwam vervoegen.”

Ieder zijn stiel

“Een kalkfrees heb ik niet. Eventueel kan ik met mijn dieptefrees kalk inwerken, maar minder diep dan een specifieke kalkfrees. Ook een houthakselaar heb ik niet. Soms heb ik hier wel vraag naar, maar je moet een keuze maken. Ik heb nu genoeg frezen om van werk verzekerd te zijn. Ieder zijn stiel en die van mij is frezen”, aldus een enthousiaste Sam.

Lees zijn volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/14376/article/2022-07-22/economisch-en-ecologisch-werken-door-te-frezen

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend