Info

Fliegl: voor land en landschap

Enkele weken geleden hebben we de nieuwe aanpak van Fliegl op het vlak van bemesting toegelicht. Fliegl legt niet alle eieren in dezelfde korf en heeft een volledig pakket machines in hun productie. In dit artikel beperken we ons tot vernieuwingen aan werktuigen voor landschap en milieu.

Landschapsverzorging

De ‘Woodking Wild’ is een houtkantzaag met 3 zaagbladen van elk 70 cm diameter. Omdat de zaagbladen rakelings naast elkaar gemonteerd zijn, is de totale werkbreedte 210 cm. Bij de vorige versies werden de zaagbladen door één hydromotor aangedreven en deze drijft met een V-snaar de andere cirkelzagen aan. In de nieuwe versie is elk zaagblad aangedreven met een eigen hydromotor. Het gevraagde oliedebiet is 60 à 70 l per minuut.

De Woodking Wild kan eenvoudig aan de palletlepels van de frontlader of wiellader geschoven worden. De zaagbalk kan tot 120 cm zijdelings uitgeschoven worden, zodat het voertuig op een veilige afstand van de houtkant kan rijden.

Mulcher

Om zowel de perceelranden als vollevelds te mulchen, heeft Fliegl een aantal compacte machines ontworpen. De klepelmulcher is gebouwd voor kleinere tot middelgrote tractoren en kan in de frontlift of achteraan in zijdelingse uitvoering gekocht worden.

Striegel

‘Striegel’ is het Duitse woord voor schoffelen of uitkammen. Ook Fliegl doet mee aan de vraag om naar de toekomst toe in de plantaardige wereld minder chemische producten in te zetten.

Fliegl kiest niet voor een elektronisch gestuurde rijschoffelmachine, maar voor een volleveldsbehandeling. De machine valt op door zijn eenvoudige instelling met weinig toeters en bellen. De werkdiepte wordt geregeld door de loopwielen en door de veerspanning op de tanden.

Kettingschijveneg

De kettingschijveneg van Fliegl is een schijveneg die enkel ondiep kan werken en die dus dient voor stoppelbewerking of in bepaalde gevallen ook als zaaibedbereiding. Zoals een gewone schijveneg bestaat ook deze schijveneg uit een getrokken frame waartussen 4 kettingen zijn gespannen. Deze kettingen liggen in ruitvorm en bevatten een groot aantal kleine schijven. Of anders gezegd: de schijfjes zijn met een kettingschakel aan elkaar verbonden en draaien allen met dezelfde omwenteling. Omdat elke schijf afzonderlijk kan bewegen, kan de machine de bodem oneffenheden goed volgen.

Betoncentrale

Fliegl maakt betonmixers op individueel bedrijfsniveau. Deze worden gedragen in de lift van de tractor en aangedreven door de aftakas. Fliegl breidt deze activiteit uit naar loonwerkers en aannemers van bouwwerken. Hiervoor bouwt de fabrikant een kleine betoncentrale. De grondstoffen, zoals cement, zand, kiezel en water, worden apart opgeslagen. Via een eenvoudig programma kan men de samenstelling van de te maken beton zelf programmeren. Uiteraard kan ook de gevraagde hoeveelheid beton steeds ingesteld worden.

Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/14387/article/2022-07-27/fliegl-voor-land-en-landschap

Maarten Huybrechts
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend