Info

Amazone presenteerde productnieuws in het kader van de SIMA

Frankrijk is een belangrijke afzetmarkt voor Amazone. Daar heeft de SIMA-landbouwbeurs plaats van 6 tot 10 november, waar Amazone enkele nieuwigheden presenteerde. Deze noviteiten werden in de aanloop naar SIMA al voorgesteld aan de Franse én Belgische landbouwpers. Hun redenering is immers dat er ook veel Belgen de SIMA in Parijs bezoeken.

Teres 300

Een eerste nieuwigheid die interessant is voor onze markt, is de komst van de Teres 300-wentelploeg. Amazone benadrukt dat dit een eigen ontwikkeling is en dat deze niet steunt op een Vogel & Noot-product. De ploeg is beschikbaar in 4, 5 of 6 scharen, wordt volledig in de driepuntshef gedragen en is er voor tractorvermogens tot 300 pk.

De werkbreedte is variabel in te stellen van 33 tot 55 cm per schaar. Er is een breekboutbeveiliging of een hydraulische non-stop beveiliging van het ploeglichaam.

Met de introductie van de Teres 300 wordt ook een nieuw rister geïntroduceerd, namelijk SpeedBlade. Dit biedt een toegenomen weerstand, wat zeker nuttig is wanneer de werksnelheid verhoogt. Verhogen we de snelheid tijdens het ploegen bijvoorbeeld van 6 naar 10 km/uur, dan verschuift het slijtagepunt verder op het rister. Daarom is er nu een grotere versterkte zone uitgewerkt op het rister, die zo meer weerstand tegen slijtage biedt.

Cobra 2TX

Met de Cobra 2TX presenteerde Amazone ons een nieuwe getrokken cultivator voor ondiepe bodembewerking van 4 tot 13 cm. Er is een 6 of 7 m brede uitvoering beschikbaar. De fabrikant noemt het een machine om gewasresten te verkleinen, stoppels af te snijden, te mengen en om indien gewenst de bodem terug aan te drukken.

De machine kan op verschillende manieren geconfigureerd worden. Wij kregen een versie te zien met een messenwals vooraan die bijvoorbeeld gewasresten of groenbemester verkleint. Daarna stonden er triltanden met ganzenvoeten verdeeld over 8 balken in de machine. Daarna kunnen nog nivelleerplaten volgen en is er een ruim aanbod aan aandruk rollen/looprollen beschikbaar. Die laatste hoeven niet gemonteerd te worden, maar kunnen de bodem wel zo terug lichtjes aandrukken.

Centaya 3000 Special

Een nieuwe zaaimachine die Amazone ons toonde, was de 3 m brede pneumatische graanzaaimachine Centaya 3000 Special. Dat is de opvolger van de AD-P Special. Vooreerst bemerken we dat de zaaimachine – zoals ze ons getoond werd – opgebouwd was op de KE3002-190-rotoreg. Dit is een versie voor ‘lichtere’ motorvermogens tot 190 pk. Een uitvoering voor tractorvermogens tot 240 pk is ook leverbaar.

De Centaya heeft als basis een 1.000 l graantank, een versie met 1.500 l is ook mogelijk. De zaadtank is boven de rotoreg, kort tegen de tractor gebouwd. Het zwaartepunt is dus ideaal gepositioneerd. De zaadkopverdeler staat dan weer achter de zaadtank en boven de zaaischijven gemonteerd. Dit zorgt ervoor dat het zaad maar korte afstanden moet afleggen en het zorgt ook voor meer precisie.

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend