Info

Agritechnica toonde toekomstige trends inzake landbouwmechanisatie

Vorige maand ging Agritechnica, ‘s werelds grootste landbouwmechanisatiebeurs, door in het Duitse Hannover. Zoals steeds toont deze beurs welke trends we in de toekomst mogen verwachten op het vlak van landbouwmechanisatie.

Aanbod verruimen

Vooreerst stelden we opnieuw vast dat fabrikanten hun aanbod steeds verruimen, door eigen ontwikkelingen of door overnames. De omgekeerde beweging zien we maar zelden bij grote fabrikanten, al durfde Lemken het ondertussen aan om te stoppen met hun spuitmachineproductie.

Op de beursvloer in Hannover worden nieuwe machines geïntroduceerd die marktklaar zijn en die effectief besteld kunnen worden. Anderzijds worden er op een beurs zoals Agritechnica ook steeds ‘proefballonetjes’ of concepten gelanceerd om de reacties bij het publiek af te tasten. Veelal zal het nog enige tijd, zelfs jaren, duren alvorens we ze op de markt tegenkomen. Het kan ook zijn dat dit niet gebeurt en dat er enkel geleerd wordt uit het concept of dat er ‘delen’ van de techniek worden geïntroduceerd. Kijk naar wat er met de Steyr Konzept van 2019 gebeurde. ‘Delen’ van deze technologie werden nu verder uitgewerkt in de Steyr Hybrid CVT, die steeds praktijkrijper wordt.

Concretere evolutie

Tijdens deze editie vonden we dat Agritechnica een wat minder ‘futuristisch’ gehalte had. Vier jaar geleden zagen we nog die spectaculair ogende Steyr Konzept of Massey-Ferguson’s ‘Next Concept’. Dit jaar leek ons de innovatie praktischer (of realistischer) uitgewerkt of ‘verstopt’ in de machine. Daarmee bedoelen we dat productevolutie nu vaak op digitale evolutie slaat, zo worden machines dankzij slimme software efficiënter. Dat vat je moeilijk op beeld via de uiterlijke ‘hardware’.

Dat kunnen we mooi illustreren met het nieuwe ‘Forward Looking Feedrate control’-systeem, dat Case IH ontwikkelde voor haar Axial-Flow-maaidorser. Uiterlijk zien we een bekende dorser, met als enigste verschil 2 armen met een sensor, boven het graanmaaibord. Visueel was dat dus weinig schokkends, maar het was van grote waarde voor de werking van de machine en voor de oogstkwaliteit. De sensoren meten de gewashoogte, -dichtheid en -conditie. Op basis hiervan kan de hoogte van het maaibord afgestemd worden en kan de belasting van de dorser beter geregeld worden. Voor deze innovatie kreeg Case IH een zilveren medaille van beursorganisatie DLG.

Om mee te dingen naar een gouden of zilveren medaille – een innovatie-award – waren er maar liefst 251 aanmeldingen naar de jury gestuurd, naast alle andere noviteiten. Ze allemaal bespreken is hier onmogelijk. In dit artikel halen we er enkele aan om u een idee te geven van de evoluties en trends inzake landbouwmechanisatie. Fabrikanten introduceerden ook nieuwigheden, zonder deze aan te melden voor een medaille. Nagenoeg iedere (grotere) tractorenfabrikant introduceerde nieuwe modellen tijdens Agritechnica.

Gouden medaille(s)

Uit voornoemde aanmeldingen weerhield de jury 17 zilveren en 1 gouden medaille. Die gouden medaille was voor de nieuwe CR 11-rotormaaidorser van New Holland en bespraken we in Landbouwleven van 14 december. Ook tijdens de voorbije edities werd er maar 1 gouden medaille uitgereikt. Bij de uitgestelde editie van 2021 ging deze uiteindelijk in 2022 naar de systeemtractor of portaaltrekker van Nexat en in 2019 ging deze medaille naar John Deere en Joskin voor de elektrische aandrijving van wielas(sen) op een aanhangwagen.

Lees het volledige verslag via: https://www.landbouwleven.be/18368/article/2023-12-21/agritechnica-toonde-toekomstige-trends-inzake-landbouwmechanisatie

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend