Info

Frank Thomas: “De technologische revolutie vormt een grote uitdaging”

De Firma Thomas uit Merchtem is zowel dealer als invoerder. Deze mooie combinatie levert veel ervaring en een brede kijk op de dingen op. We hadden een gesprek met hen over recente gebeurtenissen in de sector en over toekomstige uitdagingen.

Toekomstige ontwikkelingen

Elektrificatie en robots zijn actuele onderwerpen in de sector. Hoe gaat uw onderneming daarmee om?

In de markt van ‘kleinere’ particuliere machines zitten wij niet. Bij de grotere machines is er interesse om het maaien op bijvoorbeeld sportvelden (golfterreinen) te gaan robotiseren. Er is echter niet altijd een eenduidig antwoord op te formuleren. Diefstal, maai-autonomie, oplaadstations, bladval, dennenappels, afgevallen takken vormen allemaal een probleem. De financiële rekening is ook nog niet voor iedereen in het voordeel van robotisering. Voor het gras en de bodem is een maairobot uiteraard een voordeel, je hebt minder betreding en het machinegewicht ligt veel lager.

Andere aspecten zijn alternatieve aandrijvingen (brandstoffen) en telematica/opvolgen van voertuigen? Welke ervaring heeft u hiermee?

Met alternatieve aandrijvingen zijn de grote fabrikanten zeker bezig. Ze kijken wel sterk naast zich om te zien wat een ander doet. Zelf ben ik ervan overtuigd dat er niet één heiligmakende technologie zal zijn. Het zal een verhaal zijn van ‘en-en-en’. De kleinere vermogensvragen zullen het kunnen redden met batterijaandrijving, de grotere vermogensvragen misschien met LNG, biogas of waterstof. Een ander pijnpunt is de kostprijs van de nieuwe energievormen. Telematica is ingeburgerd, dat werkt hier mooi. In het kantoor van de werkplaats hangt een groot scherm, waar we proactief machines opvolgen. Vandaag de dag volgen we al trekkers en maaidorsers op, en die brengen data tot in de ‘Control Room’ van ons bedrijf.

Uitdagingen

Welke uitdagingen ondervindt uw onderneming de dag van vandaag?

Tijdens de coronacrisis kwamen de klanten eigenlijk naar je toe, omdat je er zelf minder heen mocht. Nu moeten we eigenlijk terugschakelen naar de manier van voor de coronacrisis. Enkele zaken zijn blijven hangen en hier en daar zijn hybride werkwijzen geïntroduceerd. Nieuwe technologieën evolueren heel snel. Waar het vroeger een evolutie was, gaan we nu bijna naar een revolutie. Het is een uitdaging om het personeel geschoold te krijgen.

Ik verwacht wel dat door de technische evolutie een onderscheid gemaakt gaat worden tussen dealerbedrijven. Er zijn er die groter gaan worden en er zijn de ‘kleinere’ die zich aan de grotere gaan moeten verbinden om mee te kunnen. Ik versta dat fabrikanten veel moeten investeren om mee te zijn, dus zij kunnen niet met iedere wederverkoper in zee blijven gaan.

Wilt u het aanbod nog vergroten via import- of dealeractiviteiten?

Neen, eigenlijk niet. Wij hopen dat onze leveranciers bij de les blijven en dat zij de evoluties mee volgen. Het is niet omdat je meer merken in portefeuille hebt, dat je meer briefjes in portefeuille hebt. Door de hoogstaande technologie die eraan komt, zal onze focus op de techniek liggen. Je kunt maar ervaring opdoen als je machinepark voldoende groot is.

Is groei hét doel op zich of heeft uw onderneming andere prioriteiten?

Neen. Groei is geen doel op zich. Een professionele dienstverlening is de enige zekerheid tot continuïteit voor onze firma.

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend