Info, Nieuws

2020 was zo slecht nog niet voor Fedagrimleden

Het voorbije jaar was minder erg voor de economische toestand van de Fedagrimleden (143 in totaal) dan eerst gedacht. Fedagrim is de Belgische Federatie van de Toeleveranciers van Machines, Gebouwen en Uitrustingen voor de Landbouw en de Groenvoorzieningen.

Bijna dag op dag, maar met een jaar verschil, presenteerde Fedagrim haar vorig economisch rapport (over jaargang 2019 dus). Toen werd al even vooruitgeblikt op wat 2020 zou geven, we zaten dan immers ruim een maand in de coronacrisis en werden we voor het eerst met een lockdown geconfronteerd.

Décalage

“Nu een jaar later kunnen we besluiten dat het op financieel gebied zo slecht niet is uitgedraaid als misschien eerst verwacht. De verkopen zaten op een behoorlijk niveau en zijn veelal bevredigend. Zeker als we dit even relativeren met de gezondheidscrisis waarin we ons bevinden”, legt Gert Van Thillo, coördinator federatiewerking van Fedagrim, uit. Dit resultaat is deels te danken aan machines die in het voorjaar zijn uitgeleverd die in 2019 besteld waren. De Agribex landbouwbeurs heeft hier voor een positief effect gezorgd.

Gert Van Thillo wijst op het begrip ‘décalage’. In de gezondheidszorg wordt het wel eens gebruikt om het verschil in besmettingen aan te duiden met het tijdsverloop waarop bijvoorbeeld de ziekenhuisopnames stijgen. Wel hetzelfde gebeurt in de verkoop, tussen bestelling en uitlevering (facturering) zit een tijdsverschil.

Tendensen houden aan

Het is een tendens die we al meerdere jaren zien en ook voor het verloop van 2020 geldt: het aantal verkochte stuks binnen de landbouw daalt veelal, maar de omzet van de Fedagrimleden blijft gelijk of stijgt zelfs. Dat komt doordat grotere machines of machines met meer opties verkocht worden.

Verkoopcijfers

Vorig jaar zijn er in ons land 2.029 nieuwe tractoren met een vermogen boven de 50 pk geregistreerd. Dit getal ligt dus perfect in lijn met een markt die rond de 2.000 stuks zit. Deze trend is al 10 jaar merkbaar.

Het aantal tractoren met een vermogen onder de 50 pk, grofweg de tuinbouwtractoren genoemd, was vorig jaar goed voor een absoluut verkoopcijfer van 1.028 stuks. Dat zijn er 285 meer dan in 2019. Ten opzichte van 2011, toen er nog 481 werden verkocht, kan men dus nu anno 2020 van meer dan een verdubbeling spreken. Volgens Van Thillo worden er ook nog zo’n 30 à 40% ‘kleine’ tractoren niet geregistreerd omdat ze niet op de openbare weg rijden, ze zitten dus bijgevolg ook niet in de verkoopcijfers.

2.029 ‘grote’ tractoren verkocht

Bij de ‘grote’ tractoren wordt de podiumplaats qua aantal verkopen ingenomen door New Holland, gevolgd door John Deere, Fendt, Case IH en Deutz-Fahr. Deze 5 merken zijn goed voor 80% van de verkoop. Hierna komt een groep best off the rest genoemd met achtereenvolgens Massey Ferguson, Claas, Valtra en Steyr. Dan volgt een korte staart met Kubota, JCB, Mc Cormick, Landini, Lamborghini en ‘andere’ merken. Bij de kleine tractoren is de staart met merknamen veel langer.

Wie meer wil weten over verkoopcijfers van land- en tuinbouwuitrusting, kan het volledige artikel lezen via deze link: https://www.landbouwleven.be/10671/article/2021-04-15/2020-was-zo-slecht-nog-niet-voor-de-fedagrimleden

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend