Het eerste landbouwevenement in het post coronatijdperk was onmiddellijk een schot in de roos. De Werktuigendagen in Oudenaarde gingen het voorbije weekend wederom door in een schitterende nazomerzon.
Covid Safe Ticket
Eerste nieuwigheid deze editie was het Covid Safe Ticket (CST) om toegang te hebben tot de beurs. Het kostte de organisatoren extra personeel bij de ingangen, maar het leverde geen gemor op bij de bezoekers. Uiteraard op een enkeling na. Een reactie die in het niets valt bij de vele positieve gezichten die op het beursterrein te zien waren.
Wielrennen
Over de 2 beursdagen tijd werden ergens rond de 56.000 bezoekers verwelkomd. Het vooropgestelde doel van de organisatie komt hiermee in zicht. Gevreesd werd dat er omwille van het wereldkampioenschap wielrennen, minder bezoekers zouden komen. Maar dit veel uiteindelijk goed mee. De sector verkiest duidelijk nog altijd om naar tractors te gaan kijken dan naar fietsen.
Positiviteit weerklinkt
Niet enkel de bezoekers waren blij om nog eens uit hun kot te kunnen, ook de standhouders laten positieve signalen weerklinken. Orderboeken stonden voor de beursaanvang vaak al mooi gevuld, in Oudenaarde werden er terug interessante contacten genoteerd. Uiteraard is de commerciële weerslag van de exposanten wisselend, maar volgens Van Keerberghen spreekt niemand van een slag in het water. Het loonde dus de moeite voor hen om terug naar buiten te komen.
Succesvolle deelevenementen
Teeltrotatie zorgde er voor dat het tuinbouwgebeuren op een andere locatie werd ingepland. Samen met de oldtimers zorgt de tuinbouw voor één van de grootste deelevenementen op de Werktuigendagen.
Net geen 400 oldtimertractoren vonden hun weg naar de Werktuigendagen. Zowel authentieke als prachtig gerestaureerde exemplaren kon de bezoeker er spotten, evenals zeldzame stukken. Het traditionele defilé op zondagmiddag becommentarieerd door een levende tractorencyclopedie – Piet Verschelde – trok veel volk.
Net zoals de demo met oldtimer maïshakselaars. Hier lieten de oudjes nog eens zien wat ze kunnen. Enkele enthousiaste liefhebbers hadden snel de voor hen voorziene oppervlakte maïs weg gehakseld. Het plezier was dus van korte duur. Hier komen we in een spanningsveld tussen onze ‘nieuwe’ en ‘oude’ hakselaars, geeft beursorganisator Gunther De Mey aan. Helaas is er onvoldoende maïsaanbod om iedereen tevreden te stellen.
Aandacht voor bodem
Een laatste aspect waar Georges Van Keerberghen ons op wijst, is de aandacht voor de bodem. Als organisator hebben we hier op ingezet door het aanleggen van een profielkuil. De interesse voor de landbouwers was hiervoor wat wisselend: soms stond er geen volk, soms wel. Toch gaat het hen allemaal aan: of het nu een droog of nat jaar is, een goede bodem helpt het agronomisch resultaat. Ik vermoed dat er vroeg of laat een soort bodempaspoort op de landbouwers af komt. Dus hij kan maar beter degelijk met zijn bodem begaan zijn, besluit Van Keerberghen.
Lees het uitgebreide artikel via : https://www.landbouwleven.be/11912/article/2021-09-26/werktuigendagen-post-corona-wederom-geslaagd-en-zonovergoten