Info

Vernieuwde agrorobot gaat het veld op voor praktijktesten

De projectpartners van Cimat werken aan een prototype van een kleine, meervoudig inzetbare robot waarop de landbouwer meerdere werktuigen kan monteren, zoals een schoffelmachine, onkruidbrander of bodemsensor.

Herwerking

Na een herwerking deze winter wordt het verbeterde prototype nu getest op praktijkpercelen bij landbouwers. Samen met Vlaamse en Nederlandse telers zijn er validatieproeven in onder andere witloof, wortelen en prei. Met die praktijkervaring wordt de agrorobot nog steeds verder geoptimaliseerd. Zo helpen de projectpartners constructeurs een veelzijdige machine op de markt te brengen.

Meerdere werktuigen bevestigen

Het prototype bestaat uit een robot, geconfigureerd als werktuigendrager met 3 driepuntshefinrichtingen. Zo kunnen landbouwers verschillende werktuigen bevestigen en tegelijk aan het werk zetten. De robot is erg functioneel. Via afstandsbediening kan hij van de aanhangwagen en vervolgens op het veld rijden. Op basis van RTK-GPS voert hij volledig autonoom zijn taak uit.

Door de compacte vormgeving en het gebruik van elektrische actuatoren is de bewegingsvrijheid zeer hoog. De robot kan ter plaatse draaien en loodrecht op de rijrichting rijden. Zo is er weinig ruimte nodig om te draaien op de kopakker.

Nieuw werktuig: onkruidbrander

Het prototype had al een schoffelmachine en bodemsensor en kreeg nu ook een onkruidbrander. De robot kan plaatsspecifiek onkruid branden op basis van een taakkaart. Dankzij de keuze van een rechtenvrij bestandsformaat kan de robot verschillende softwarepakketten lezen.

De brander is zo ingesteld dat hij een signaal stuurt naar de robot als de elektrische ontsteking niet lukt binnen een aantal seconden. De landbouwer kan met een waakvlam werken op het ganse veld, waarbij de hoofdvlam enkel geactiveerd wordt op plaatsen met relatief veel onkruid. Zo bespaart hij sterk op gasverbruik. Hij behandelt ook enkel waar nodig.

Lees meer over de technische optimalisatie die is doorgevoerd via: https://www.landbouwleven.be/14297/article/2022-07-12/vernieuwde-agrorobot-gaat-het-veld-op-voor-praktijktesten

Inagro
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend