Info

Hooibeekhoeve zet verder in op precisielandbouw

De Hooibeekhoeve uit het Antwerpse Geel, zet verder in op precisielandbouwtoepassingen door 2 nieuwe tractoren te leasen die voorzien zijn van een RTK-gps stuurautomaat, draadloze communicatie en een telematicaportaal.

Steyr Expert CVT en Impuls CVT

Het praktijk- en voorlichtingscentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling nam zo een nieuwe Steyr 4130 Expert CVT en 6175 Impuls CVT in gebruik. De tractoren hebben respectievelijk een nominaal vermogen van 130 en 175 pk, met boost ligt dit op 140 en 225 pk. “De bediening tussen de 2 tractoren is identiek via de Multicontroller (bedieningsconcept op joystick en armleuning), waardoor overstappen van de ene tractor naar de andere vlot verloopt”, geeft Tjörven Van de Velde Business manager aan. “De 6175 Impuls CVT zal veel voor de mesttank staan. De continu variabele transmissie is hier ideaal om vlot aan een variabele afgifte te doen”, geeft hij nog mee.

S-Fleet telematicapakket

Bij de nieuwe tractoren hoort nog het S-Fleet telematicapakket dat een partner vormt voor alle lopende onderzoeken op de proefvelden van de Hooibeekhoeve. Het telematicapakket laat toe om continu gegevens te verzamelen over veldbewerkingen. Maar ook om draadloos vooraf gemaakte taakkaarten in de tractor in te laden.

Sinds 2010

Onderzoeker Gert Van de Ven geeft aan dat ze al sinds 2010 actief zijn met precisielandbouw op de Hooibeekhoeve. Toen ging het over een tractor met een gps-stuurhulp die een nauwkeurigheid van 30 cm behaalde. Er was ook een Isobusgestuurde meststofstrooier beschikbaar en de focus lag toen op ‘recht rijden’.

Vereenvoudigde proefveldwerking

De precisielandbouwtoepassingen zijn een dankbaar hulpmiddel om de proefveldwerking uit te voeren. Gert Van de Ven legt ons uit dat ze vroeger soms een halve dag en meer bezig waren met rolmeters, hoekpalen, en piketten en veel op- en afgeloop alvorens de proefvelden waren uitgezet.

Nieuwe technologie reduceert deze tijd tot een half uurtje. Via het gps-systeem op de tractor worden de contouren van de proefvlakken nu uitgemeten en uitgezet.

Ieder proefveldobject krijgt een nummer mee. Op basis hiervan kan de tractorbestuurder makkelijk naar het juiste proefveldplotje rijden en de nodige behandeling uitvoeren.

Lees meer over de precisielandbouwtoepassingen en het telematicaportaal via: https://www.landbouwleven.be/14321/article/2022-07-14/hooibeekhoeve-zet-verder-op-precisielandbouw

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend