Een slim spuittoestel dat op basis van de gewasdensiteit de luchtondersteuning stuurt, werd vorige zomer onder veldomstandigheden getest in wijngaarden. Pulserende doppen passen bovendien de dosis aan.
Camera’s bepalen of en waar te spuiten
Bij ziekten en plagen is het belangrijk tijdig in te grijpen. Binnen het Europees Horizon 2020-project Optima ontwikkelden onderzoekers een ziektedetectiesysteem. Al rijdend door het gewas maakt het detectiesysteem beelden van het gewas door middel van kleurencamera’s en spectrale camera’s. Op basis van deze beelden en met behulp van zelflerende computermodellen worden de hoeveelheid infectie en de locatie in het gewas bepaald.
Variabele dosering en pulserende spuitdoppen
Op basis van de beelden gemaakt met het ziektedetectiesysteem wordt vervolgens een taakkaart gemaakt met aanwijzingen van waar en hoeveel te spuiten. Dit gebeurt op voorhand, zodat de landbouwer indien gewenst nog wijzigingen kan aanbrengen, en zo dus controle behoudt.
Om te komen tot het slimme spuittoestel optimaliseerde de Italiaanse machinefabrikant Caffini zijn Synthesis-spuittoestel. Om een variabele spuittoepassing te realiseren, is het toestel uitgerust met pulserende spuitdoppen. Hiertoe werd samengewerkt met TeeJet. Hun Dynajet- systeem opent en sluit de doppen 20 keer per seconde (20 Hz). De duur dat de doppen openstaan kan worden gestuurd en bepaalt zo het dopdebiet (L/min). Door de doppen gestuurd te pulseren worden de druk, en bijgevolg de druppelgroottes, behouden, wat de spuitkwaliteit ten goede komt.
Elektrische ventilator
Het spuittoestel is ook uitgerust met een elektrische ventilator. Dat is een erg vernieuwende innovatie. Deze ventilator is niet enkel stiller, maar ook energie-efficiënter. Het laat bovendien toe om de luchtondersteuning in realtime aan te passen op basis van de densiteit van het gewas.
Ultrasone sensoren, geïnstalleerd net voor de spuittank, scannen het gewas. Daarna verwerkt een besturingseenheid de data en stuurt deze de nodige informatie voor afstelling snel door naar de ventilator.
Slim spuittoestel geeft verhoogde depositie
Door gebruik te maken van spleetdoppen, van een lagere druk (4 bar), van variabele dosering én van variabele luchtondersteuning, verhoogt het slimme spuittoestel de depositie op het gewas met maar liefst 60 tot 104% ten opzichte van het referentietoestel van de landbouwer voorzien van werveldoppen, uniform spuitend over het volledige veld bij 14 bar.
Lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/14306/article/2022-07-20/vermindering-drift-en-middelengebruik-spuittoestel-met-variabele