Info

Veiligheid troef bij autonome toepassingen, mits de juiste aanpak

Iets kan pas goed werken als je het correct gebruikt. Een toestel is ook pas veilig wanneer men correct de veiligheidsvoorschriften leest. Dat is evengoed het geval bij het gebruik van autonome toepassingen, zoals robots.

Dries Vanoost, expert in machineveiligheid voor autonome toepassingen, leert ons meer.

Kinderen

LBL:“’Robots zijn zo veilig dat zelfs kinderen er perfect mee kunnen omgaan.’ Is deze uitspraak niet wat gevaarlijk?”

DV: “Dit is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden, maar het is een interessante vraag zonder een eenduidig antwoord. Op dit moment is de technologie nog niet ver genoeg geëvolueerd om kinderen belangrijke functie met autonome systemen te laten uitvoeren. De discussie moet echter gevoerd worden hoe we hiermee als maatschappij zullen omgaan en hoe we bepalen of en vanaf welke leeftijd iemand kan gebruikmaken van autonome systemen en van welke functionaliteiten. Net zoals het bij de trein het geval is, moet een kind altijd begeleid worden onder de leeftijd van 6 jaar.”

Situationeel bewustzijn

Zijn er bepaalde omstandigheden waarin men robots niet mag gebruiken: weersomstandigheden, objecten in het veld…?

“Dit is sterk afhankelijk van de bouw van de robot en van de beschermingsgraad tegen het aanraken en indringen van voorwerpen en tegen vocht (IP-codering) voor de verschillende onderdelen. Er zijn vaak voorgedefinieerde omstandigheden die niet mogen overschreden worden. Zo denk ik aan een maximale hellingsgraad tegen het omkantelen, aan een perimeter waarin er geen mensen mogen aanwezig zijn, enzovoort.”

“Anderzijds zijn de werkingsomstandigheden ook een kritiek punt. In de automotive definieert men het Operational Domain Design (ODD), maar dat zou in landbouwtoepassingen ook nuttig zijn. Hier zou men ook een beroep kunnen doen op de ISO 21448 Sotif (road vehicles – safety of intended functionality). Sotif is van toepassing op functionaliteit die een goed ‘situationeel bewustzijn’ vereist om veilig te zijn. De norm heeft betrekking op het garanderen van de veiligheid van de bedoelde functionaliteit – Sotif – bij afwezigheid van een fout.”

Vereisten

Zijn er bepaalde vereisten bij stockage of verplaatsingen?

Ook op deze vraag is er geen eenduidig antwoord, omdat veel afhangt van de context. Bijvoorbeeld werkt de robot op batterijen of op fossiele brandstof of waterstof? Hoe wordt een robot opgeladen indien deze elektrisch werkt? Wat zijn de omgevingsvariabelen (temperatuur, vochtigheid, graad van bescherming tegen vocht en stof…)?

Lees het volledige interview met Dries Vanoost via: https://www.landbouwleven.be/14388/article/2022-07-28/veiligheid-troef-bij-autonome-toepassingen-mits-de-juiste-aanpak

Marlies Vleugels
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend