Info

Veel innovaties op graslanddemo

De Nederlandse vakbladen Boerderij en Trekker organiseren jaarlijks een ‘grasdag’ of graslanddemonstratie. Hierin staan de teelt en winning van gras centraal.

Veel voer van eigen land

Er worden tal van machines voor de voederwinning gedemonstreerd. Daarnaast zijn er een kennis- en machinebeurs en workshops. Dit jaar was de jaarlijkse Grasdag heel toepasselijk in het Limburgse dorp Grashoek. Goed graslandbeheer staat in Nederland sterk in de belangstelling. Veel voer van eigen land is belangrijker dan ooit.

Lely Exos-voerrobot

In 2020 kwam Lely voor het eerst naar buiten met de Exos, een autonoom werkende voerrobot, die geheel zelfstandig gras maait en voor de koeien brengt. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en loopt de testperiode nog. In het kader hiervan lopen 13 machines op Nederlandse veehouderijbedrijven.

De Exos wordt elektrisch aangedreven op 400 Volt. Het heeft hiervoor een accu aan boord. De machine maait het gras met een maaibalk. Dat gebeurt stil en vraagt weinig vermogen. Op stal zorgen 2 loswalsen en een dwarsafvoerband ervoor dat het gras voor het voerhek komt.

Kema-messenbalk

Er is in Nederland een heel voorzichtige wederopstanding van de maaibalk gaande. Er zijn meerdere aanbieders, maar op de Grasdag draaide alleen importeur Kruse Ootmarsum met de Kema-maaier. De maaibalk heeft een paar voordelen. In de eerste plaats gaat volgens de voorstanders de hergroei sneller, omdat het groeipunt van het gras niet beschadigd wordt. De maaibalk knipt het gras namelijk en slaat het niet van de stengel. In de tweede plaats trekt de maaibalk, vergeleken met een cirkelmaaier, erg licht en vraagt hierdoor een kleine trekker. Hij verbruikt daarbij weinig brandstof. Verder zou het voer minder verontreinigd raken met grond, waardoor de voerkwaliteit beter is en de opname hoger.

Bélair Premium- stalvoerwagen

Importeur Farmstore demonstreerde de Bélair Premium Zero Graze- stalvoerwagen. Dit is een opraapwagen, met op de plaats van de pick up een trommelmaaier met 2 trommels. Via een kettinginvoer met 9 balken wordt het gras in de bak gebracht, zonder dat het de grond heeft beroerd. Het wordt daardoor zo goed als niet met grond verontreinigd. Bovendien wordt de waslaag van het gras weinig beschadigd, waardoor het langer vers blijft en de koeien er veel van opnemen.

Pöttinger-bandhark

Eén van de 3 op de Grasdag gedemonstreerde merken van bandharken is Pöttinger. De Nederlandse importeur Duport toonde de Mergento VT 9220. Deze hark is vorig jaar op de markt gebracht. Hij heeft 2 elementen, met een gezamenlijke werkbreedte van 8,60 m bij zijaflegging en van 9,20 m bij middenaflegging. De Mergento heeft 2 hydraulisch aangedreven afvoerbanden van 90 cm breed. Deze kunnen 2 kanten op draaien en daardoor werkt de machine heel flexibel.

ARB-Tec Cutaro

Een echte blikvanger werd gedemonstreerd door Kamps de Wild, vooral om de belangstelling te peilen: de ARB-Tec Cutaro SR 1100 zelfrijdende maaier. Deze vormt een alternatief voor de Krone Big M. Het voordeel van de Cutaro is een lager eigen gewicht. De Cutaro weegt 8,5 ton, terwijl een Big M 450, met een iets kleinere werkbreedte, 16 ton op de weegbrug brengt. ARB-Tec is een kleine Zwitserse fabrikant, die innovatieve oplossingen bedenkt en produceert voor de landbouw en transportsector.

Kuhn 13 m maaier

Vorig jaar introduceerde Kuhn een grote triplemaaier, de FC 13460 RA. Deze maaier heeft een totale werkbreedte tussen 12,4 en 13,4 m. De triple bestaat uit een FC 2135 DF-frontmaaier en uit 2 zijmaaiers in een getrokken frame. De zijmaaiers hebben elk 2 maaibalken met 6 schijven. Deze worden aangedreven vanuit het midden van de zijmaaiers. De kneuzers hebben pendelende stalen vingers. Het gewas kan breed worden afgelegd, of met behulp van 2 afvoerbanden op één zwad in het midden. De breedte van dit zwad is instelbaar tussen 180 en 300 cm.

Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/17123/article/2023-07-07/veel-innovaties-op-nederlandse-graslanddemo

Arend-Jan Blomsma
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend