Info

Ruitzaaien biedt meerdere mogelijkheden volgens Kverneland

Kverneland biedt al jaren precisiezaaimachines aan waarmee ruitzaaien uiterst eenvoudig toe te passen is. De fabrikant presenteert nu Nederlands onderzoek waarmee de voordelen van ruitzaaien worden aangetoond.

Water vasthouden

In samenwerking met enkele partners heeft Wageningen University & Research (WUR) gekeken of ruitzaaien een waterremmende maatregel kan zijn. Wanneer water moet worden vastgehouden, zoals bijvoorbeeld op de Limburgse erosiegevoelige gronden, is ruitzaaien in plaats van zaaien op rijen een goede oplossing.

Doordat niet in kaarsrechte rijen werd geplant, maar in ruitzaai waarbij de reguliere afstand van 75 cm werd gehalveerd en trapsgewijs werd gezaaid, werd voorkomen dat op hellende percelen stroomgeulen ontstonden. Tot 60% minder afspoeling is mogelijk bij ruitzaaien, leerde het onderzoek.

Schoffelen

De ruitzaaimethode is ook een oplossing om mechanisch te gaan schoffelen. Dit kan in de rijrichting en haaks op de rij. Een ander voordeel is dat bij de ruitvorm de planten meer ruimte hebben om te wortelen. Onkruid krijgt door de gewassluiting van de planten minder kans om zich te ontwikkelen, wat ook een besparing in gewasbeschermingsmiddelen oplevert.

Geocontrol

Traditioneel wordt maïs gezaaid op een rijafstand van 75 cm en een tussenruimte in de rij van 14 cm. Maïs in ruitvorm wordt gezaaid op een afstand van 37,5 en 28 cm in de rij. Dankzij de Geocontrol-techniek van Kverneland en elektrische aansturing van zaairijen op een Kverneland-precisiezaaimachine, ontstaat een nauwkeurig zaaipatroon. De zaairijen worden automatisch afgesloten, waardoor er onder andere geen overlap ontstaat en het plantje altijd op de juiste plek komt te liggen.

Zowel de Kverneland Monopill als de Kverneland Optima zijn geschikt voor ruitzaaien. Bij ruitzaai was de afspoeling 60% minder in vergelijking met het gangbare zaaien.

Kverneland – TD
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend