Info

Aan het PCLT: Een goede opleiding is het doel, goede machines het middel

In april vorig jaar werd bekend dat Marc Ballekens de nieuwe directeur van het Praktijkcentrum voor Land- en tuinbouw in Roeselare (PCLT) werd. Ondertussen zijn de eerste vruchten van zijn aantreden hier zichtbaar.

Marc Ballekens is niet onbekend in de landbouwwereld en heeft zeker feeling met akkerbouw en mechanisatie. Het afgelopen jaar nam hij uitgebreid de tijd om zijn medewerkers, opleidingen, leerkrachten en talrijke instanties te leren kennen, alvorens de toekomstige krijtlijnen uit te zetten. Dat het PCLT mooie vooruitzichten heeft, staat als een paal boven water.

Groei in opleidingen

LBL: “U komt uit de zaadwereld in de opleidingssector met zwaartepunt in mechanisatie terecht. Wat zijn de eerste verschillen die u zo ziet?”

MB: “De zadenmarkt is geen groeimarkt, de arealen en de markt zijn zowat stabiel. De opleidingssector is ook een grote markt en een waar groei in zit. Opleidingen in verband met veiligheid, ergonomie en brandstofverbruik zitten duidelijk in de lift en trekken steeds meer cursisten aan.

De zaadsector is een evolutie, de machinesector een revolutie. Plantengenetica laat zich niet zomaar leiden, op machineontwikkelingen heeft de mens meer en sneller vat.”

3 grote afdelingen

Is het opleidingsaanbod onder uw bewind op dezelfde wijze gestructureerd als voorheen of zijn er wijzigingen?

Dat is op de bekende manier van de laatste jaren via 3 grote afdelingen, namelijk land- en tuinbouw, groen en industrie. Met de eerste tak heeft het PCLT zijn bekendheid verworven, maar de andere 2 zijn ook flink uit de kluiten gewassen. Qua omzet zijn ze gelijkaardig. In totaal zijn er zo’n 170 opleidingen en deelopleidingen. In totaal worden bijna 14.000 uren praktijkles per jaar gegeven. Vermenigvuldig je dit met het aantal cursisten, dan kom je aan 100.000 opleidingsuren.

G-rijbewijs

Is het G-rijbewijs een belangrijke opleiding?

Ja, eigenlijk wel. Ons sterk punt is dat we permanent een combinatie van tractor met kar beschikbaar hebben. Dat zorgt voor veel flexibiliteit als iemand last minute een opleiding nodig heeft. Het opleidingsmateriaal staat vertrekkensklaar bij wijze van spreken. De cursist krijgt bij ons nieuwe machines ter beschikking en hij of zij hoeft ook niet te schakelen. En een camera kan makkelijk aangekoppeld worden. Een andere troef is dat we een vrouwelijke lesgeefster hebben, iets dat sommige vrouwelijke toekomstige chauffeurs weten te waarderen. Ik denk dat we wellicht het grootste centrum in Vlaanderen zijn dat praktijkopleiding voor het G-rijbewijs geeft. Dit betreft proeven ter plaatse op het PCLT, alsook op de openbare weg. Een bijkomende troef: het rijexamen gaat door op dezelfde plaats als de opleiding. Dat maakt dat de cursist zijn examen doet op bekend terrein.

Lees het volledige interview met Marc Ballekens via deze link: https://www.landbouwleven.be/13493/article/2022-04-08/aan-het-pclt-een-goede-opleiding-het-doel-goede-machines-het-middel

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend