Halfweg het jaar 2020, toen de coronacrisis volop losgebarsten was, nam Renaat Rommelaere het eerste contact met Reiter, de Oostenrijkse fabrikant van bandharken. Ondertussen zijn de eerste machines in ons land verkocht en volgden er demo’s.
Kleine pick-up
Specifiek om geen stenen te verzamelen werd een pick-up met kleine diameter ontworpen en met slepend opgehangen tanden die allen gemonteerd zijn op één centrale as. Door de slepend gemonteerde tand is er een grote veerwerking van die opraaptand om over stenen of andere onzuiverheden, zoals droge drijfmestkoeken, te gaan. Daardoor wordt er zeer zuiver materiaal opgeraapt.
Nog opmerkelijk bij de constructie is de kammenrol, die gemonteerd is boven de pick-up. Deze helpt het gewas vlot naar de afvoerband te brengen, maar trekt ook het verzamelde materiaal los. Daardoor is er een gelijkvormig, maar vooral luchtig zwad en kan het gewas nog op zwad drogen.
Glijschotels en wielen
Iedere opraper –bij een getrokken bandhark zijn dit er 2, bij een frontaal gemonteerde is dit 1 deel – wordt ondersteund door 4 vrij te roteren glijschotels. Doordat er 4 stuks per element zijn, is er een goede bodemvolging en geen te hoge bodemdruk. Doordat ze vrij draaien is er ook minder beschadiging van de graszode, zodat deze sneller kan hergroeien.
Het centrale frame (bij een getrokken versie) staat op 2 loopwielen. Links en rechts heeft iedere pick-up nog zo een loopwiel gekregen. Zo wordt het machinegewicht over 4 wielen verdeeld. Deze blijven altijd aan de grond tijdens het werk, ook tijdens het keren op de kopakker. Enkel de pick-ups worden opgeheven en kunnen over zwaden van 90 cm hoog vrij bewegen.
Verdienmodel
Volgens Renaat Rommelare kan met deze bandhark tot 300 euro/ha verdiend worden. Hij heeft achter dit bedrag een uitgebreide berekening zitten. Vooreerst acht hij het niet meer nodig om een schudder aan te kopen en te gebruiken. Er is al de techniek om te maaien en om breedwerpig open te spreiden. Volg dan met de Reiter-bandhark, die een luchtig zwad aflegt, waardoor het gewas verder kan drogen. Renaat Rommelaere vergelijkt deze techniek met de techniek die onze grootouders gebruikten door het gras op hooiruiters te laten drogen.
Nog volgens Rommelaere gaan we in de toekomst meer andere gewassen telen en maaien dan gras, zoals bijvoorbeeld luzerne. Dit is een echt medicijn voor de veestapel en voor een aanbrenger van mineralen, maar het is een heel gevoelig gewas, waarbij bladverlies van de stengel vermeden moet worden. Een bandhark is bij deze gewassen een must.
Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/15046/article/2022-10-24/reiter-bandhark-gedemonstreerd-door-rommelaere-agri