Info, Nieuws

Pöttinger brengt nieuwe generatie opraapwagens uit

Pöttinger komt met een nieuwe generatie opraapwagens, de Jumbo 7000-reeks. Tevens het vlaggenschip uit het aanbod, dat vermogens tot 500 pk aankan.

Deze generatie opraapwagens krijgt naast 5 patenten ook een aantrekkelijke facelift mee. Opmerkelijk en eerste nieuwigheid is dat de volledige aandrijflijn van de nieuwe serie opraapwagens herontwikkeld is om tractoren van 200 tot 500 pk aan te kunnen

Vernieuwde aandrijflijn

Vooreerst is voor de aandrijflijn een groothoekaftakas gebruikt die een dwars geplaatste powerband (brede rubberen riem) aandrijft. Deze zorgt voor een optimale vermogensoverdracht. De techniek moet er volgens de ontwikkelaars voor zorgen dat er een ‘dempend’ effect optreedt om de grote vermogens aan te kunnen én in te spelen op wisselende gewasomstandigheden. Tevens worden de diverse machine-onderdelen zo zachter behandeld en trillingen gereduceerd. De powerband drijft een haakse tandwielkast aan die vervolgens de invoerrotor doet draaien. Deze is in diameter en breedte vergroot om meer capaciteit te bieden.

Ook de aandrijving van het bodemtapijt en de verdeelwalsen is ontworpen om grote vermogens aan te kunnen én om snel te lossen. Volgens fabrieksopgave zou het lossen slechts een ruime minuut tijd vragen. Het bodemtapijt komt in 2 stappen op snelheid, om net zacht de aandrijving te starten en piekbelastingen te vermijden.

Beweegbare voorwand

De voorwand van de Jumbo 7000 is beweegbaar waardoor het volume kan vergroten met 4,3 m3 bij eenzelfde baklengte van de wagen. Tevens is dit nuttig bij het laden en lossen. Bij het laden wordt het gras sneller naar achteren verplaatst en aangedrukt. Bij het lossen beweegt de voorwand mee naar achteren om het materiaal sneller naar buiten te brengen. De voorwand wordt standaard, eenvoudig mechanisch uitgevoerd. In optie is een ‘intelligente’ voorwand leverbaar. Het bovenste gedeelte van de voorwand gaat dan extra druk uitvoeren om meer gras te laden.

Intelligent uitgevoerd

De laadvloer loopt aan de voorzijde 25 cm naar beneden af. Dit vraagt minder vermogen bij het laden en geeft ietsje meer laadruimte. Indien gewenst kan de chauffeur zich tijdens het oprapen van gras laten bijstaan door een intelligent, automatisch laadsysteem.

De Jumbo 7000 is niet alleen een opraapwagen, maar kan ook dienst doen als dubbeldoelwagen en bijvoorbeeld gehakselde maïs afvoeren. Hiervoor kan zelfs de pick-up verwijderd worden. Dit zorgt niet enkel voor een gewichtsbesparing van zo’n 520 kg, maar ook voor bescherming van de pick-up en een lichte toename van de laadcapaciteit.

Een hydro-pneumatisch geveerd onderstel met 2 of 3 wielassen is beschikbaar voor de Jumbo 7000. De inhouden van de laadruimte variëren van 38 tot 56,6 kuub.

Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/11237/article/2021-07-01/pottinger-brengt-nieuwe-generatie-opraapwagens-uit

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend