Info, Nieuws

Nieuwe machine en techniek voor aardappelloofdoding

Nufarm en Crop.Zone doen een pre-introductie van een nieuwe machine en bij uitbreiding een nieuwe techniek ‘NuCrop’ genaamd. Deze is er voor de loofdoding in aardappelen en is gebaseerd op de toediening van een elektrolyt, gevolgd door het elektrisch loofdoden. De techniek wordt doorontwikkeld om ook onkruid te bestrijden.

Volt.Fuel

Het opzet bestaat uit een sproeiboom die vooraan de tractor een elektrolyt, genaamd Volt.Fuel, verspuit. In de achterhef van de tractor hangt een generator voor de opwekking van elektrische energie. Via ‘applicators’ een soort van glijsloffen wordt de stroom naar de planten gebracht.

De machine is 12 m breed en werkt bij een rijsnelheid van 6 km/u. Zowel bredere als smallere uitvoeringen worden beproefd alsook het sneller rijden. In de pijplijn zit ook een machineversie waarbij de sproeiboom achteraan de tractor voor de geleiders staat.

Elektrocutie

Elektrische onkruidbestrijding is niet nieuw, maar staat wel nog in zijn kinderschoenen. Bij een grote werkbreedte is er veel tractorvermogen nodig om elektrische stroom op te wekken. Om dit euvel te verhelpen en om dus zo weinig mogelijk energie per hectare in de behandeling te steken wordt het elektrolyt ‘Volt.Fuel’ verspoten over het gewas alvorens de elektrocutie toe te passen.

Dit elektrolyt is nodig voor meerdere redenen, maar vooral om de weerstand van de plant aan de toepassing te verlagen. Er zou met de toepassing van Volt.Fuel veel minder kilowattuur per ha nodig zijn en dus een ‘kleinere’ tractor. Deze dient 180 pk motorvermogen te hebben.

Pré-introductie

Dit jaar worden er zeker nog geen machines aan eindklanten verkocht, maar wordt de techniek met geïnteresseerden en partners uit het aardappelonderzoek en –verwerking ontdekt.

De techniek wordt doorontwikkeld om onkruid te gaan bestrijden. De ‘applicators’ of glijsloffen zullen dan wel vervangen moeten worden naargelang de toepassing. Dit schept de mogelijkheid om rijspecifiek of vollevelds te gaan werken.

Tim Decoster

Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/11201/article/2021-06-24/nieuwe-techniek-voor-loofdoding-aardappelen

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend