Info

Nieuwe AVR Spirit 7200 verstekrooier

De nieuwe Spirit 7200 vult de AVR Spiritfamilie aan met een getrokken, tweerijïge verstekaardappelrooier. In essentie is het een fikse doorontwikkeling van de Spirit 6200.

Nu chemische loofdoding meer en meer aan banden wordt gelegd, en mechanisch loofklappen aan de orde is, was één van de uitdagingen hoe om te gaan met deze omstandigheden. De Spirit 7200 speelt hierop in door de integratie van een extra loofscheidingssysteem in de vorm van een loofrol net voor de langsegelband. Ook zorgt een terugvoerband onder de loofmat ervoor dat aardappelen die pas laat ‘vallen’, in de machine blijven en dat het eventuele loof dat nog door de loofmat valt, wordt afgevoerd.

Reinigingsmodules

Na opname door de rooibek gebeurt de eerste zeving op de graafmat (breedte 1.650 mm). Hierin zitten hydraulisch aangedreven excenterschudders. Daarna is er een combinatie van loofmat en zeefmat. Doordat deze dicht op elkaar lopen is de valhoogte van graafmat naar zeefmat minimaal gehouden. Bij de overgang van de zeefmat naar de egelband zorgt een loofrol voor extra loofscheiding. De loofrol is makkelijk te verstellen in intensiteit door ze meer of minder onder de zeefmat te plaatsen. Een aardappelvriendelijke overgang is verzekerd doordat de loofrol gevolgd wordt door een zachte egelband.

Andere nieuwigheden

De loof- en zeefmatten lopen dicht langs elkaar zodat de valhoogte van graafmat naar zeefmat tot een minimum beperkt is. Achteraan de machine, onder de loofmat, bevindt zich een transportbandje dat loof wat laat valt kan afvoeren, en dat aardappelen die laat vallen terug in de machine laat rollen.

De leestafel biedt comfortabel plaats aan 6 personen. Voor goede ergonomie wordt die zo goed als vlak gehouden. Alle functies ivm. reiniging achterop de machine kunnen dmv. een overzichtelijk toetsenbord of mechanische hendels bediend worden.

De vaste bunker is 9,6 m³ groot, met een breedte van 2 m, en kan ongeveer 7 ton opslaan (hier zit de verwijzing naar de typebenaming 7200). Optioneel is een valbreker mogelijk, die hydraulisch opklapbaar is en bovenop de machine getransporteerd wordt.

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend