Info

Multi-inzetbare agrorobot is klaar voor veldproeven

De ontwikkeling van een veelzijdige, autonome en vooral breed inzetbare agrorobot stimuleren, is het doel van het Cimat-project. Door een prototyperobot en bijhorende werktuigen te bouwen, willen de projectpartners constructeurs op weg helpen om een machine op de markt te brengen voor kleine en middelgrote land- en tuinbouw-bedrijven. Ondertussen is het prototype klaar voor de eerste veld-proeven.

Prototype

Dat prototype rijdt op afstandsbediening, heeft een vierwielsturing en aanpasbare werkbreedte. Dankzij de 3 driepunts-hefinrichtingen kan de gebruiker meerdere werktuigen tegelijk aan het werk zetten, zoals een wiedeg, een schoffelmachine, een strooier én een bodemsensor.

 “Talrijke brainstormsessies met landbouwers en bedrijven in Vlaanderen en Nederland leerden ons dat flexibiliteit essentieel is, zowel bij de aansturing en beweging als in de functionaliteiten”, vertelt Joran Barbry van Inagro. Na veel denk- en tekenwerk volgde het constructieproces. Sinds vorige zomer vinden talrijke veldtests plaats om het robotplatform verder te optimaliseren.

Vierwielaansturing

De Cimat-robot is ongeveer 4 m lang en heeft een spoorbreedte die ingesteld kan worden tussen 1,2 en 1,8 m. Als de gebruiker de tussenkoker aanpast, dan kan hij ook andere spoorbreedtes instellen. De robot heeft een onafhankelijke vierwielaansturing. Er zijn 4 elektrische 5 kW-motoren voor de aandrijving en 4 motoren voor de sturing. Daardoor kan elk wiel in elke mogelijke richting rijden. Dat creëert heel wat mogelijkheden: korte draaicirkels, ter plaatse draaien, loodrecht rijden op de oriëntatie, rijden in hondegang…

Hydraulische driepuntshef

Voor de koppeling met werktuigen zijn er 3 hydraulische driepunthefinrichtingen. Aan de achter- en voorkant is een cat. 1 hefinrichting voorzien en in het midden een cat. 2 driepuntshef. Zo wordt het gewicht zoveel mogelijk verdeeld, wat de stabiliteit en autonome sturing van de robot ten goede komt.

Dataverzameling

De sensoren en controllers van het robotplatform zijn geconnecteerd met de cloud. De connectie met de databank wordt verder afgewerkt zodat de robot alle sensorinformatie draadloos kan doorsturen. Verzamelde data wordt samen met plaatsbepalingsinformatie opgeslagen voor een realtime-evaluatie of latere verwerking.

Binnenkort implementeren de projectpartners ook een camerasysteem met bijhorende software voor datacaptatie van gewasrijen. Zo kunnen ze volgend jaar op percelen rijden waar gezaaid werd zonder gps. De beeldinformatie zal gebruikt worden om een beeldverwerkingsalgoritme te trainen op basis van artificiële intelligentie om gewasrijen te detecteren.

Lees het volledige verhaal op: https://www.landbouwleven.be/12206/article/2021-11-03/multi-inzetbare-agrorobot-klaar-voor-veldproeven

Inagro
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend