Info

Lemken toont jaarlijkse innovatie

Lemken stelde ons afgelopen najaar de vernieuwing in zijn productgamma voor. De rode draad doorheen het blauwe gamma is dat de machines steeds intelligenter worden.

Steketee

Ondertussen is het 3 jaar geleden dat Lemken de Nederlandse schoffelspecialist Steketee overnamen. Daar plukken ze nu al de resultaten van, geeft Nicola Lemken aan. “Het was misschien verrassend dat Lemken Steketee overnam, maar hiermee onderstreepte Lemken zijn visionair karakter”, aldus CEO Anthony van der Ley. Ondertussen hebben we andere fabrikanten van grondbewerkingsmateriaal een gelijkaardige actie zien doen.

Kunstmatige intelligentie

Lemken en Steketee passen vanaf nu kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) toe op hun ‘IC-weeder’ schoffelmachine. Er werd hierbij gebruikgemaakt van een algoritme op basis van deep learning. De machine werd geprogrammeerd om te gaan schoffelen in een suikerbietveld. Andere gewassen volgen nog.

SprayHub

Lemke breidt het Steketee-aanbod uit met de fronttank SprayHub. Deze kan gekoppeld worden met een schoffelmachine die in de achterhef van de tractor gemonteerd is. Beide werken met elkaar samen dankzij de SprayKit (spuittechniek). Op deze wijze wordt alleen nog maar geconcentreerd in de rij gespoten en tussen de rijen geschoffeld. De fabrikant geeft aan dat door de combinatie van beide technieken 40 tot 60% aan spuitmiddel wordt bespaard. Ook als gekeken wordt naar de benodigde arbeidstijd, is de werkwijze interessant, want er hoeft voor het schoffelen en spuiten maar één keer te worden gereden.

Karat 10

Een vernieuwing bij Lemken is de komst van de driebalkscultivator Karat 10, de opvolger van de Karat 9. Opmerkelijk is dat we nu 10 tanden hebben op een werkbreedte van 3m met een symmetrische plaatsing. Daardoor trekt de machine merkelijk minder scheef, is er een veel rustigere loop en trekt de machine lichter.

Wil je meer weten over de innovaties van Lemken, dan kan je dat via deze link: https://www.landbouwleven.be/12454/article/2021-12-07/lemken-toont-jaarlijkse-innovatie

Tim Decoster

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend