Info

Kies voor kwaliteitsvolle olie en zorg voor een optimaal onderhoud

Hydraulische systemen vinden we tegenwoordig in de meeste landbouwmachines, variërend van een eenvoudige cilinder tot hydraulisch aangedreven zelfrijdende machines. Centraal in het functioneren van deze systemen staat de hydraulische olie.

Optimale conditie

Het is van essentieel belang dat deze olie in optimale conditie verkeert om de lange levensduur van hydraulische componenten te waarborgen en om de efficiëntie van het systeem te behouden.

Jaarlijks organiseert PCLT een reeks hydraulica-opleidingen tijdens de wintermaanden. Onze ervaren trainer, Alfons Dedeyne, deelt hier enkele belangrijke aandachtspunten die elk jaar veel vragen oproepen.

Hydraulische olie voor kracht, smering en bescherming

Hydraulische olie vervult verschillende vitale functies binnen een hydraulisch systeem. Allereerst dient het als medium voor de overdracht van krachten, waardoor machines en apparatuur kunnen bewegen en functioneren. Daarnaast fungeert het als smeermiddel voor bewegende onderdelen, waardoor wrijving vermindert en slijtage beperkt is. Bovendien draagt hydraulische olie bij aan de afvoer van warmte, beschermt het tegen corrosie, reinigt het de interne componenten en zorgt het voor een goede afdichting.

Kies voor hoogwaardige oliën

Het is van groot belang om hydraulische oliën te gebruiken van professionele fabrikanten die voldoen aan alle bekende specificaties. Het is raadzaam om te investeren in hoogwaardige oliën van betrouwbare bronnen om de optimale werking van hydraulische systemen te garanderen.

Verschillende factoren kunnen de kwaliteit van hydraulische olie beïnvloeden. Temperatuurbereik, de conditie van de hydraulische tank, filtratie van de olie en de kwaliteit van de componenten, zoals snelkoppelingen, spelen allemaal een cruciale rol bij het handhaven van de oliekwaliteit en het optimaliseren van de prestaties van het systeem. Zelfs zonder vervuiling slijt en veroudert olie met de tijd. Een jaarlijks onderhoud is daarom ook altijd de regel. Let er vooral op dat de hydraulische aansluitingen van landbouwmachines vrij van stof zijn.

Besteed nog extra aandacht aan het gebruik van de juiste oliën, vooral als de landbouwmachines met verschillende merken tractoren worden gebruikt. Bij sommige merken wordt dezelfde olie gebruikt voor zowel de versnellingsbak als de hydrauliek, terwijl bij andere merken aparte kamers met verschillende specifieke oliën gebruikt worden.

Kom meer te weten over hydraulische olie door het volledige artikel te lezen via: https://www.landbouwleven.be/20127/article/2024-07-17/kies-voor-kwaliteitsvolle-olie-en-zorg-voor-een-optimaal-onderhoud

Alfons Dedeyne en Bart Vandaele (PCLT)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend