Info

Jubileum en productnieuws bij Delvano

Delvano, Belgische fabrikant van machines voor gewasbescherming, vierde recent hun 55-jarige jubileum. Voor deze gebeurtenis werd een speciale editie van hun nieuwste zelfrijdende ST20-spuit uitgebracht.

Eerste zelfrijdende spuitmachine

Delvano bestaat sinds 1966, en was één van de eersten met een zelfrijdende spuitmachine. De toenmalige SafeTrac, waarmee het allemaal begon, was gebaseerd op een omgebouwde Fordson- trekker en voorzien van een houten tank, een 20 m brede sproeiboom en een gesloten cabine. Met de term ‘Safe’ verwijst de fabrikant naar de veiligheid voor de gebruiker.

SafeTrac

Delvano eert nu ter gelegenheid van het jubileum de SafeTrac met een Special Edition van de ST20, waarbij de ST-aanduiding verwijst naar de mythische SafeTrac. Deze heeft een vast spoor met onafhankelijk pendelende vooras, zodat het chassis vlak blijft staan zonder torsie op de chassisbalken.

Het cijfer 20 verwijst naar het type wielmotoren dat is gebruikt. Het grotere broertje is de ST27, die een ander type wielmotoren kent voor een hogere trekkracht en hoger laadvermogen per wiel. De ST27 is er met een tankinhoud van 6.000 of 7.000 l en boombreedtes van 27 tot 57m. Bij de ST20 is de spuittank respectievelijk 3.300 of 5.000 l en de boombreedte gaat van 27 tot 48 m.

Lochmann

De gebruikte cabine komt van het Zwitserse Lochmann en voldoet aan de categorie 4-norm. Deze cabine staat permanent in een lichte overdruk om stof, geur, maar vooral om fytomiddelen buiten te houden. Daarom zijn er in de zijkant ook actieve koolfilters verwerkt.

Special Edition

De Delvano ST20 Special Edition is gebaseerd op de standaard ST20, maar werd voor de gelegenheid van zwarte lak voorzien in plaats van het klassieke Delvano blauw. Geelkleurig tinten zijn wel aangebracht, onder andere in de velgranden.

Daarnaast is de machine uitgerust met luchthoorns, een gebogen led- bar vooraan op de cabine en met extra toplampjes. Als extraatje kreeg de ST20 Special Edition nog speciale stickers met de vermelding van het 55-jarig jubileum.

Lees meer over de spuittechniek van de ST20, maar ook over het Smart-Multi-Connect systeem én over een nieuw instapmodel bij de gedragen spuiten via deze link: https://www.landbouwleven.be/14189/article/2022-06-30/jubileum-en-productnieuws-bij-delvano

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend