Ondanks 850 werknemers verdeeld over zijn 5 productievestigingen, kent de Joskin Groep sinds 2 jaar een ernstig probleem op het vlak van mankracht en luidt nu de noodklok.
Om zijn groei te kunnen voortzetten, probeert het Belgische bedrijf het personeelsaantal in bijna al zijn afdelingen te versterken. De beoogde profielen zijn gevarieerd: verkopers, techniekers, productiemedewerkers, na-verkoop, …
Een honderdtal extra mensen zijn momenteel nodig bij Joskin. Goed nieuws dus voor de arbeidsmarkt, maar Joskin krijgt zijn vacatures niet ingevuld. Knelpunt is vooral het vinden van lassers. Gezien de talrijke problemen om mensen aan te werven, luidt het bedrijf uit Soumagne nu de noodklok.
Automatisatie alleen volstaat niet
Om het hoofd te kunnen bieden aan het constant groeiende orderboek, heeft Joskin al voortdurend geïnvesteerd in de optimalisering van zijn productieproces. Desondanks is het duidelijk dat zonder extra personeel deze inspanningen niet volstaan. Het steeds hogere productietempo leidt nog steeds tot een verzadiging zodra het lasstadium is bereikt. Zelfs de zo’n 20 lasrobots die in de verschillende vestigingen van de Groep zijn geïnstalleerd, kunnen de impasse niet doorbreken.
Deze automatische werktuigen zijn immers beperkt tot grote series en subassemblages van kleinere onderdelen. Het gebrek aan mankracht heeft dus rechtstreeks gevolgen voor de rest van het proces: aangezien het productietempo door het lassen wordt beperkt, worden alle latere werkzaamheden (assemblage, verven, afwerking) benadeeld.
Buitenlandse productie
Het probleem van personeelstekorten in technische beroepen is niet nieuw, maar het is verontrustend dat het in de loop der jaren nijpender is geworden. Het is des te betreurenswaardiger dat ondernemingen zoals Joskin zich genoodzaakt zien de voorkeur te geven aan extra productie in het buitenland om geen nadeel te ondervinden door een gebrek aan Belgische arbeiders.
De fabrikant benadrukt dat de moederlocatie in Soumagne het hart van de Joskin Groep blijft. Toch zorgen problemen op personeelsniveau ervoor dat andere vestigingen zich verder ontwikkelen.
Joskin hoopt dat snel een globale oplossing op nationale schaal kan worden gevonden. Zij hebben alvast aan de alarmbel getrokken en de oproep naar personeel gelanceerd.