Info

JCB geeft Fastrac nieuwe ‘iCON’-versie

JCB geeft zijn 2 bestaande Fastrac-tractorseries, namelijk de 4000 en 8000-reeks, een vernieuwing mee met de ‘iCON’-editie. Deze typebenaming is bijzonder goed gekozen en verwijst eigenlijk niet naar het iconische karakter van deze tractor, maar wijst op de 3 nieuwe kernpunten, namelijk iConfigure, iConnect en iControl.

Voor de duidelijkheid: de huidige modellen worden opgevolgd door de Fastrac iCON 4000 en 8000. Aan de typebenaming wijzigt dus ook niets, met uitzondering van de toevoeging ‘iCON’.

iControl

De Fastrac iCON-serie telt 3 modellen in de 4000-reeks met 175, 208 of 235 pk. De 8000-serie heeft 2 modellen met 306 of 348 pk. De vernieuwing brengt een nieuwe armleuning met zich mee die gemonteerd zit aan de bestuurdersstoel. Voorop die armleuning staat een nieuw groot 12” aanraakbeeldscherm, maar je kan dit ook te bedienen met drukknoppen en met een draaischakelaar op de armleuning.

Het beeldscherm is het kloppend hart van de elektronica en is de centrale bediening voor de tractor. Het biedt veel flexibiliteit en mogelijkheden aan de bestuurder om zijn voertuig in te stellen. Daarnaast zijn gps-besturing, precisielandbouwtoepassingen en Isobus-functionaliteit volledig geïntegreerd.

iConfigure

Via het bedieningsscherm kan de bestuurder aan de knoppen op zijn joy-stick en hendels op de armleuning zelf functies toewijzen naargelang dit hem praktisch uitkomt. De lichtjes in de joystick en bedieningsknoppen voor de hydraulische ventielen veranderen van kleur, om duidelijk aan te geven welke schakelaar welk hydraulisch ventiel aanstuurt.

De fabrikant had bij de ontwikkeling van de Fastrac iCON specifiek oog voor het feit dat iedereen met de tractor moet kunnen rijden, gaande van de bestuurder die tevreden is met de klassieke (standaard)bediening, tot de geoefende bestuurder die de bedieningsorganen naar zijn eigen wens wil programmeren.

Het beeldscherm bedienen we naast de toetsen op de armleuning, zoals we een tabletcomputer gebruiken, waarbij vlot van de ene visuele weergave naar de andere wordt geswiped. We kunnen het gebruiken om vlot instellingen te wijzigen of om de parameters van de tractor en zijn instellingen weer te geven.

iConnect

We schreven reeds eerder dat de bedieningscomputer Isobus-compatibele werktuigen kan aansturen en dat er een geïntegreerde gps-stuurautomaat mogelijk is. Af fabriek werkte JCB hiervoor een mogelijkheid uit met Novatel en hun Smart 7-ontvanger. Sectiecontrole en variabele afgifte zijn mogelijk. Wie liever een andere leverancier heeft van gps-technologie, kan hier uiteraard voor kiezen. De Fastrac iCON is er klaar voor.

Opmerkenswaardig is dat de Fastrac iCON 4000-serie beschikt over vierwielsturing. Hier is dan ook de mogelijkheid voorzien dat de gps-stuurautomaat ingrijpt op zowel de aansturing van de wielen op de vooras, als deze op de achteras. Bij de Fastrac iCON 8000-serie is dit niet van toepassing, omdat deze geen gestuurde achteras heeft.

Lees het volledige verhaal via www.landbouwleven.be

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend