Info

Ford & Fordson-dagen op de Smoufelbeekhoeve

Tijdens het weekend van 27 en 28 augustus zijn het Ford & Fordson-dagen op de Smoufelbeekhoeve in Donk (Maldegem). Op zaterdag 27 augustus wordt er een rondrit georganiseerd voor Ford(son)-tractoren. Daags erna op zondag gaan de deuren open voor het publiek.

Jaarlijkse opendeurdag

Elke tweede zondag van september, tijdens hetzelfde weekend als Donk Kermis, organiseert de Smoufelbeekhoeve jaarlijks een opendeurdag van het agrarisch museum. Achteraan op het domein worden ook activiteiten georganiseerd die een aspect van vroeger belichten. Zo werd er eens getoond hoe het oogstproces voor graan er in de jaren 50 in zijn werk ging. Er werd ook maïs gehakseld, zoals in de jaren ’60-’70, met éénrijige hakselaars, of er werd geploegd met oldtimertractoren en nog zoveel meer.

Groot succes

Daarnaast wordt er ieder jaar een ander thema gekozen voor een tentoonstelling van oldtimertractoren. Dit gaat van Hanomag-, Fendt-, Massey Ferguson-tractoren tot Zetor-tractoren en zoveel meer. In 2016 werd het thema Ford & Fordson gekozen en wou Koen Vander Plaetse het groter aanpakken. Het doel was om meer dan 100 Ford- & Fordson-tractoren te verzamelen op de opendeurdag van de Smoufelbeekhoeve. De bezoeker moest ondergedompeld worden in de geschiedenis van Ford en van alle varianten (County, Roadless, Doe…). Het werd een groot succes en meer dan 150 Ford(son)-tractoren zakten af naar de Smoufelbeekhoeve.

Na deze geslaagde dag kwamen alle deelnemers nog eens samen om naar het beeldmateriaal van de opendeurdag te kijken en om wat na te praten. Toen ontstond het idee om het na een 5-tal jaar nog eens opnieuw te doen. Dat is uiteindelijk concreet geworden met het weekend van 27 en 28 augustus 2022.

Ford(son)-geschiedenis

Alle tractoren zullen terug opgesteld staan in volgorde van bouwjaar/grootte om de bezoekers een duidelijk beeld te geven van de evolutie van Fordson naar Ford en uiteindelijk New Holland.

Er zal ook een tentoonstelling zijn die de evolutie van de verschillende werktuigen en machines weergeeft doorheen de laatste 50 jaar. Naast de tentoonstelling zal er ook getrokken kunnen worden aan een sleepwagen op basis van een County 654: ‘Kleine Smurf’ van de gebroeders Stuer.

Het museum van de Smoufelbeekhoeve opent ook op zondag 28 augustus zijn deuren. Iedereen kan een kijkje nemen in de historische wagenmakerij, de werktuigen van vroeger in de grote schuur of de uitgebreide collectie oldtimertractoren van verscheidene merken. Kortom er is voor elk wat wils. Tijdens de eerste editie in 2016 werden 150 Ford(son)-tractoren samengebracht. Gehoopt wordt het dit jaar nog beter te doen.

Koen Vanderplaetse
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend