Info

Fliegl wil stikstofuitstoot beperken

Fliegl werkt aan bemestingstechnieken die een vooruitgang moeten bieden op economisch en ecologisch vlak. Het resultaat hiervan werd getoond op de Fliegl Feldtag in Duitsland.

Vloeibare mest

Vooral vloeibare mest geeft in bepaalde gevallen veel emissie van stikstof. Of dit schadelijk is voor het milieu of niet, daar kan veel over gediscussieerd worden. Voor de boer is het verlies aan eigen stikstof geen goede zaak, want die zal terug moeten aangekocht worden en dat kost veel geld.

Mobiele mestscheider

Fliegl lanceert een aangepast model van de vijzelpers om runderdrijfmest te scheiden in een vaste en een vloeibare fractie. Een motor van 5 kW drijft via een vertragingskast een Archimedes-schroef aan. Deze schroef is volledig omringd door een fijne zeef en transporteert de drijfmest naar achteren. Door een regelbare afsluiting van de uitgang wordt er een tegendruk gecreëerd en hierdoor wordt het vloeibare deel van de mest door de mazen van de zeef geperst, om zo via de retourdarm terug te vloeien naar een opslag voor de dunne mest. De vijzel duwt de vaste mest naar buiten en deze valt op een transportband om opgestapeld te worden.

2 soorten mest

En wat brengt dit nu bij voor het milieu? De 2 soorten mest kunnen nu elk op hun eigen manier verwerkt worden. De dunne fractie laat zich zeer goed injecteren en absorbeert beter in de bodem dan onbewerkte runderdrijfmest. Dit geeft minder stikstofverliezen door vervluchtiging. De vaste fractie kan een meerwaarde zijn voor toepassingen in de tuinbouw, tuinaanleg, wijngaarden of compostbedrijven.

Bemesten met drijfmest

Net zoals mechanische onkruidbestrijding veel moeilijker is dan chemische onkruidbestrijding, is bemesten met organische mest ook moeilijk om succesvol mee te werken.

Uit landbouwkundig onderzoek blijkt dat de stikstofefficiëntie uit drijfmest vrij laag is in de praktijk. Het landbouwdepartement Beieren (D) heeft enkele tientallen velden gedurende enkele jaren opgevolgd en was ontgoocheld over het resultaat. Gelukkig bleek hieruit ook dat door een goede toepassingsmethode de nutriëntenopname door de plant sterk kan verbeterd worden.

Toedieningstechniek

Uit de resultaten bleek dat het tijdstip, de bodemtoestand en het weer een grote rol spelen om de toegediende ammonium vast te houden. Pas nadat de bovengenoemde factoren in orde zijn, komt de goede toedieningstechniek aan bod. In dit laatste segment kan de mechanisatie zijn werk doen, en daar werkt Fliegl sterk aan.

Lees meer via: https://www.landbouwleven.be/14251/article/2022-07-11/fliegl-wil-stikstofuitstoot-beperken

Maarten Huybrechts
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend