Info

De voorlader: een sterk onderbelicht werktuig!

Tijdens de Werktuigendagen werd een geleide themademonstratie met voorladers op 12 tractormerken georganiseerd door het PCLT en partners. Bij deze formule kon de bezoeker oordelen welk merk of type hem het best ligt.

Beste optie

Ook al zijn verreikers en wielladers op vele landbouwbedrijven intussen goed ingeburgerd, de voorlader heeft nog altijd zijn plaats in de landbouwmechanisatie. We zien zelfs dat vele bedrijven een tractor met voorlader aanschaffen in plaats van een tweede verreiker of wiellader. Voor vele groentetelers biedt de tractor nog altijd de beste optie in natte omstandigheden.

De voorladers van vandaag zijn sterk geëvolueerd. Constructeurs hebben veel aandacht besteed aan nauwkeurigheid en vlotte bediening. Door elektronica zijn ook al heel wat handige opties beschikbaar. Ook de tractoren zijn geëvolueerd in comfort door grote bolle ruiten tot in het dakoppervlak, door korte draaicirkels en door bedieningen via een aparte joystick.

Geleide demo via een vast parcours

Alle merken die aanwezig waren op de Werktuigendagen deden mee aan de demo voorladers. De bezoekers konden de belangrijkste accenten van een voorlader visueel beoordelen en vergelijken aan de PCLT-tent. De tractoren met voorlader legden een vast parcours af met een reeks ‘proeven’. Zo moesten ze een bak compost scheppen waarbij men de mogelijkheden qua laadfuncties kon demonstreren. Nadien reden ze met een volle bak compost over een hobbelbaan, waarbij veringen op de vooras en voorlader belicht werden. Vervolgens moesten ze de voorlader op een vaste ondergrond afzetten en weer aankoppelen. Constructeurs garanderen dat dit vlot gaat. Op de demo kon je dit mooi vergelijken.

Snelwissels

Nadien moesten ze de laadbak wisselen voor een palletvork. De meeste merken bieden intussen snelwissels aan, zodat de bestuurder niet meer hoeft uit te stappen. Met de palletvork toonde men het stapelen van paloxen op een wagen.

Als laatste proef moesten de deelnemers een IBC-container oppikken en over een helling rijden, waarbij vlakstelling van de lading werd getoond.

Bij de gedemonstreerde voorladers onderscheiden we een groep van ‘grote’ merken die een voorlader in hun gamma aanbieden en 2 merkonafhankelijke voorladers MX (door Packo) en Quicke (door Distritech).

Het volledige overzicht van de verschillende accenten per merk, kan u lezen via deze link: https://www.landbouwleven.be/17791/article/2023-10-15/de-voorlader-een-sterk-onderbelicht-werktuig

Bart Vandaele (PCLT)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend