Info

Claas ontwikkelt grootpakpersen verder door

Voor het komend productiejaar krijgen de modelseries Quadrant 5000 en Quadrant 4200 van Claas een uitgebreide technische vernieuwing en de nieuwe aanduiding Evolution mee.

De vernieuwing moet zorgen voor nog betere prestaties en verlengde levensduur.

Nieuwe pick-up

Een hoogtepunt van de Quadrant Evolution is de nieuwe HD-pick-up met 2 curvebanen. Deze constructie waarborgt zowel maximale torsiebestendigheid als extreme robuustheid. Ook de slijtagekosten zijn verder verlaagd, omdat er nu nog meer onderdelen die aan zware belasting worden blootgesteld zijn overgenomen van de pick-up van de Claas Jaguar veldhakselaar.

Daarnaast is ook een aantal lagers, invoerplaten en andere onderdelen herzien en verder verstevigd. Een van de positieve effecten van al deze maatregelen is dat de Quadrant Evolution nog rustiger loopt en minder geluid produceert.

De mechanisch aangedreven pick-up met 5 tandenrijen en 18 dubbele tanden per rij is afgestemd op meer doorvoer. Dankzij de extra tandenrij kan de pick-up langzamer draaien, terwijl het toerental van de PFS-invoerrol is verhoogd. Ook is de invoerrol nu voorzien van extra schoepen, die voor oogstmateriaal met lange halmen kunnen worden gedemonteerd.

Geoptimaliseerd perskanaal

Het perskanaal van de Quadrant Evolution is verder geoptimaliseerd door de boven- en zijplaten opnieuw vorm te geven en te verstevigen. Dankzij nieuwe, nog fijngevoeliger afgestelde software reageert de nieuwe persdrukregeling APC nog sneller op mogelijke belasting bij het perstouw en invoerkanaal.

Door het gebruik van extra, deels tot de standaarduitrusting behorende en deels als optie leverbare HD-onderdelen met een Hardox-coating, wordt slijtage in het perskanaal, bij de knopers en ook bij de invoer verder teruggebracht. Onderdelen als de HD-lagers voor de perszuigergeleiding beschikken hierdoor bijvoorbeeld over een 4 keer langere levensduur.

Eenvoud

De Quadrant 5300 Evolution beschikt over een volledig nieuw frontframe en nieuwe aanbouwbok, terwijl de Quadrant 5200 Evolution en 4200 Evolution over een nieuw aanbouwframe beschikken, waardoor een trekoog of K80-kogelkop op verschillende posities kunnen worden aangebracht.

Ongetwijfeld zal de nieuwe optie, waarbij de balengoot vanuit de cabine kan worden in- en uitgeklapt – met andere woorden, zonder te hoeven uitstappen – alle chauffeurs enorm aanspreken. Ook nadat de laatste baal is uitgeworpen, hoeven chauffeurs de cabine niet langer te verlaten om met een hendel het perskanaal te bedienen.

Vereenvoudigde terminalbediening

Voor bediening van de Quadrant Evolution, die met behulp van Cemis 700, Cebis of een met Isobus compatibele terminal kan worden uitgevoerd, is eveneens het een en ander gewijzigd. Slechts 2 werkmenu’s en 3 instelmenu’s zorgen nu voor een beter overzicht en snelle instellingen. Bovendien heeft de chauffeur nu direct zicht op de olietemperaturen en oliepeilen.

Claas
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend