Info

Aangetrokken tractorverkoop in 2021

We hebben cijfers kunnen verzamelen over de tractorverkoop in België voor het voorbije jaar 2021. Kort gesteld: ligt deze hoger dan het jaar voordien. Maar ook hier moeten we melden dat corona invloed heeft.

In de lijn van verwachting

Als we kijken naar het absolute aantal verkochte tractoren, dan ligt het resultaat van 2021 zeer goed in lijn met dat van andere jaren. Doorgaans telt de tractormarkt iets meer dan 2.000 stuks. Dat is in 2021 ook niet anders, met 2.187 ingeschreven nieuwe tractoren. Dat is een toename van 8,9 % ten opzichte van 2020.

Minder krachtige tractoren

Bij de tractoren van meer dan 250 pk is er helemaal geen groei. Het is duidelijk dat de groei aanwezig is bij de tractoren van minder dan 250 pk. De categorie 50 tot 100 pk laat de grootste verkooptoename zien, met 116 stuks.

Geen ‘verliezers’?

Wat betreft merken, mogen we zeggen dat John Deere, Deutz-Fahr, Steyr, Massey Ferguson en Kubota duidelijk meer tractoren wisten te verkopen in 2021 ten opzichte van het jaar voordien. Vooral het resultaat van Steyr en Kubota springt in het oog. Kubota rukt rustig verder op en Steyr schuwt duidelijk afzet bij de hogere vermogens niet. Procentueel gezien zijn ze de grootste groeier in de markt van 2021, qua absolute aantallen is dit John Deere.

New Holland, Case IH, Claas en JCB haalden vorig jaar ongeveer een gelijkaardig resultaat als in 2020. Van ‘verliezers’ mogen we niet echt spreken in 2021.

Vrees voor 2022

Er heerst ‘voorzichtige’ of ‘nuchtere’ blijdschap als het over het verkoopresultaat van 2021 gaat. Het klopt dat er meer tractoren zijn uitgeleverd, maar haast iedereen die we spraken, verwees naar 2020, het jaar waarin corona uitbrak, waarin er lockdowns waren en fabrieken stil kwamen te liggen. Dan loop je natuurlijk achterstand op, die in 2021 lijkt te zijn ingelopen.

Tegelijk vreest iedereen voor het resultaat dat dit jaar zal opgetekend worden. “Wie kan leveren, verkoopt”, klinkt het in de sector, maar het begint echt moeilijk te worden. Levertermijnen van 8 tot 12 maanden worden voor sommige merken standaard.

Gouden raad is voorraad

Stock is belangrijk. Net die is de laatste jaren geslonken. We hoorden dat dealers nog nooit zoveel op voorraad hebben genomen als nu. De gouden raad die we in deze tijd misschien wel kunnen geven is, voorraad.

Bekijk de cijfers en lees het volledige artikel via: https://www.landbouwleven.be/12903/article/2022-01-27/aangetrokken-tractorverkoop-2021

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend