Info

Tim Aerts, beursvoorzitter Agribex: “We moeten de beurs continu laten evolueren”

De landbouwbeurs Agribex heeft sinds eind 2020 een nieuwe voorzitter, namelijk Tim Aerts. Landbouwleven had met hem een gesprek over zijn engagement in de federatiewerking en over de organisatie van Agribex.

Engagement

Zelf komt u uit de mechanisatiesector, Agribex/Fedagrim vertegenwoordigt meer dan dat. Hebt u een zicht op de bredere landbouwsector?

Ja, toch wel. Ons bedrijf levert rechtstreeks aan klanten en dagdagelijks ben ik actief als verkoper, dus ik sta dicht bij ons cliënteel en ken zo toch ook wel wat van de veehouderij. Natuurlijk is mijn specialiteit bodembewerking, wat niet wegneemt dat ik op de hoogte ben van de stikstofproblematiek, vergunningenbeleid…

Van waar uw engagement voor de Federatie?

In 2010 ben ik zelf in het bedrijf Aerts-Rapide gestapt. Twee jaar later heb ik het overgenomen en ben ik als zaakvoerder in contact gekomen met de federatiewerking van Fedagrim. Gezien mijn (destijds) jeugdige leeftijd ben ik eerst actief geworden in het jongerencomité dat zich achter de Agribex-beurs schaarde. Mede-kompanen waren toen Tom Servaes, Michael Carlier en Dries Van Hessche. Vanuit het jongerencomité ben ik zo verder doorgeschoven naar de federatiewerking. De voormalige beursvoorzitter, Stefan Forret, wou eind 2020 de fakkel doorgeven en die heb ik dan opgenomen.

Galante afhandeling

Ik kan mij voorstellen dat u de organisatie van uw eerste Agribex in 2021 als beursvoorzitter anders had voorgesteld dan een lastminute- annulatie. Kunt u daar meer over vertellen?

Het waren toen, 2 jaar terug, spannende tijden met de opkomst van een nieuwe golf aan besmettingen. Begin november keek iedereen – zowel bezoeker als standhouder – hard uit naar de beurs. Met de toename van het aantal besmettingen nam het enthousiasme af. Na een uitzonderlijke ministerraad werd op een vergadering van de Xebirga-groep samen met de raad van bestuur beslist om de beurs toch niet door te laten gaan. Mijn hart bloedde, maar het was de enige juiste beslissing.

Xebirga

Uit 2013 herinneren we ons de naam Xebirga, de naam Agribex achterstevoren om de beurs te hervormen en nieuwe initiatieven te nemen. Staan we vandaag waar we willen met de beurs?

Neen, het is eigenlijk een voortdurend proces om de beurs bij te sturen. Er zullen altijd nieuwe uitdagingen komen en vernieuwing van maatschappelijke trends. Kijk nu recent naar de aandacht voor robotisering. Dat was er 10 jaar terug niet. Dergelijke initiatieven proberen we te ondersteunen met de beurs. Er komen altijd nieuwe thema’s. Agribex zie ik niet verdwijnen, maar wel evolueren. We moeten bij de les blijven. Onze sector kampt immers met vergrijzing. Daarom hebben we in het verleden al ingezet op jongeren.

Zet Agribex nu in op het grote publiek of op professionalisering van de beurs?

Professionalisering! We willen geen kermisbeurs, volksgebeuren ofzo worden. Duidelijk is dat Agribex er voor een professioneel landbouwpubliek is, met nadruk op het familiale karakter! Daarom behouden we ook de zondag. Deze dag staat bij een deel van de exposanten ter discussie. Toch willen we hier niet aan raken, omdat het net op zondag is dat de landbouwer met zijn familie kan komen én ook komt. Dat zie je.

Het familiale moet behouden blijven en toch durven we ons een beetje te verbreden. Er is zo nog meer potentieel om met het tuingebeuren te doen. We hebben daar ervaring mee, met Demo Groen, een andere beurs, een buitengebeuren met demonstraties die in de schoot van Fedagrim georganiseerd wordt.

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend