De milieubijdrage bij aankoop van banden wordt verhoogd. Het heeft een impact van enkele tientallen euro’s op je factuur.
Sinds 2001 wordt bij elke aankoop van nieuwe banden een milieubijdrage, Recytyre genaamd, aan de koper aangerekend. De aldus ingezamelde bedragen worden gebruikt om de inzameling en verwerking van oude banden op een ecologisch verantwoorde manier te financieren. De hoogte van de bijdrage, die afhangt van de maat van de band, moet verplicht apart vermeld worden op de factuur.
Geconfronteerd met wijzigingen in de maten die door bandenfabrikanten op de markt worden aangeboden en als gevolg van de duidelijke stijging van de transport- en arbeidskosten, heeft de Recytyre-organisatie (www.recytyre.be) beslist om de prijsstructuur (de categorieën) en de bedragen van de milieubijdragen aan te passen.
Merkbare verhoging
De vervanging van de 4 banden van een personenauto zorgt bij de nieuwe Recytyre-tarieven voor een bijna onmerkbare prijsstijging met enkele euro’s. Maar dat geldt echter niet voor landbouwvoertuigen, vooral niet voor deze die uitgerust zijn met de zwaarste en meest volumineuze banden.
Bij wijze van voorbeeld berekenen wij in bijgevoegde tabel de gewijzigde bedragen bij het vervangen van 4 banden op verschillende types tractoren, uitgerust met de meest gangbare bandenmaten. Afhankelijk van het btw-regime moet er 21% worden bijgeteld of niet. Volgens sommigen is het onredelijk om een belasting op een belasting te heffen, maar de overheid stelt dat het strikt genomen geen belasting is en dat de btw moet worden toegepast aangezien het een kwestie is van ‘een dienst’.
Bij een vertraagde levering van je banden wordt de facturatie automatisch uitgesteld tot na 1 mei, je zal dit helaas moeten accepteren. Er is immers geen afwijking mogelijk aangezien deze milieubijdrage, net als de btw, wettelijk geregeld is.
Als je tractor nog van banden moet wisselen, probeer dit dan zeker nog vóór 1 mei te organiseren!