Info

Elektrische, zelfrijdende voermengwagen vervult bedrijfsnoden perfect

Een prachtig voorbeeld van mechanisatie op erfniveau – een traditioneel thema op Agriflanders – vonden we bij de familie Ooms-Wilczek uit Herent, nabij Leuven. Zij hadden nood aan een nieuwe ‘oplossing’ voor het voederen van het melk- en vleesvee.

Jonas Wilczek baat samen met zijn nonkels Johan en Rudy Ooms een gemengd bedrijf uit, waarbij het zwaartepunt op vleesvee ligt. Het voederen van de runderen die over meerdere stallen op hetzelfde erf verdeeld staan, gebeurde tot begin dit jaar met een verdeelbak op een kleine kniklader.

Arbeidscomfort en tijdsbesparing

Vier uur en een half was er begin dit jaar nog nodig om 1 voederbeurt uit te voeren. Hier moet tijd op kunnen bespaard worden, dacht Jonas, die ook wou overstappen op gemengd voederen. Tevens hield hij de arbeidsefficiëntie en het arbeidscomfort in het oog. Rudy was de lange voedertijd en de koude op de kniklader beu.

De optie van een getrokken voermengwagen werd overgewogen, maar dan zou er ook een betrouwbare tweedehandstractor moeten aangeschaft worden. Het bedrijf heeft immers geen tractoren over om nagenoeg permanent in te spannen voor de mengwagen. Een nadeel van een getrokken wagen is ook de manoeuvreerbaarheid. Op het erf van de familie Ooms-Wilczek moet er immers steeds achteruit in iedere stal gereden worden om te lossen. Dat wordt net minder snel en handig opgelost met een getrokken mengwagen. Een zelfrijdend exemplaar kwam dus steeds meer in beeld.

De mogelijkheid van een elektrisch aangedreven uitvoering werd ook overwogen. Als Jonas het kostenplaatje maakte van een nieuwe getrokken mengwagen mét tweedehandstractor of nieuwe zelfrijder, dan bleek – na de VLIF-steun in rekening te brengen – het prijsverschil tussen beide opties niet zo groot.

9 mengsels

Finaal kozen Jonas en zijn nonkels Rudy en Johan voor de Siloking Truckline eTruck 1408. Ze doen een beroep op het grootste model uit de reeks. De machine beschikt over een mengkuip van 14 m3 en over 2 verticale mengvijzels. Die capaciteit hebben ze echt nodig. Er worden immers 3 mengsels per dag klaargemaakt en gevoederd. Om de 3 dagen – wat neerkomt op 9 mengsels – wordt de voermengwagen aan de elektrische lader gelegd. Dit gebeurt ‘s nachts om van het nachttarief te genieten. ‘s Avonds wordt de machine aan de lader gehangen, ‘s morgens wordt de machine losgekoppeld. Volgens schatting is een volledig lege batterij op 4 à 5 uur terug opgeladen.

Machine valt in de smaak

Sinds april 2022 is de machine in gebruik en ze bevalt Jonas en zijn nonkels echt. Lees het volledige verhaal via: https://www.landbouwleven.be/15686/article/2023-01-09/elektrische-zelfrijdende-voermengwagen-vervult-bedrijfsnoden-perfect

Tim Decoster
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend